Ingen jämlikhet vid krocktester

By on 26 januari, 2018

Trots att kvinnor råkar ut för whiplash-skador dubbelt så ofta som män, används det fortfarande ingen krockdocka som motsvarar en genomsnittlig kvinna. Det gör att de tester som utförs med krockdockor blir missvisande för kvinnor.

Krockdockor har funnits sedan femtiotalet och utvecklas ständigt. Euro NCAP, samarbetsorganisation som säkerhetstestar bilar, använder flera olika krockdockor idag. De representerar bland annat en genomsnittlig man och de fem procent av den vuxna befolkningen som är kortast. Men någon krockdocka för den genomsnittliga kvinnan används inte, trots att en sådan finns framtagen.

Enligt forskningschef Astrid Linder på Statens Väg- och transportforskningsinstitut (VTI), är det en förklaring till att kvinnor oftare drabbas av whiplash-skador. Den genomsnittliga kvinnan är cirka en decimeter kortare än mannen vilket gör att de delar på ryggstödet som ska dämpa en krock riskerar att hamna på fel ställe.

Tillsammans med forskarkollegor på Chalmers har Astrid Linder tagit fram en prototyp för en krockdocka av en genomsnittlig kvinna. Undersökningar visar att resultaten av krocktester blir annorlunda om det är en manlig eller kvinnlig krockdocka som sitter i framsätet. Men prototypen som finns på Chalmers i Göteborg är alltjämt den enda i sitt slag i hela världen.

Motormännens Riksförbund tycker att de tester som Euro NCAP gör ska vara vägledande, så att konsumenterna kan göra sitt bilval utifrån dessa.

Det finns fysiska skillnader mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna och därför är det rimligt att krocksäkerheten för bägge ingår i den här stjärnmarkeringen. Nu när det finns en kvinnlig krockdocka framtagen bör Euro NCAP börja använda den, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login