I dag inleds Skolval 2019 till Europaparlamentet

By on 9 maj, 2019

I dag, 9 maj, på Europadagen inleds Skolval 2019 till Europaparlamentet. 377 av landets skolor är anmälda, vilket är nästan 40 procent fler än vid 2014 års skolval till EU.

– Vi är glada över det ökade intresset för skolval till Europaparlamentet. Skolval är en chans att stärka elevers kunskap och engagemang kring EU och demokratifrågor men också för unga att göra sina röster hörda, säger Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Skolval är ett simulerat val som arrangeras av elever eller av elever och skolpersonal på skolorna. Det riktar sig till årskurs 7-9 och gymnasiet inklusive särskolan. Skolvalet arrangeras på samma sätt som vanliga val med valsedlar, valskärmar, röstlistor, valurnor och rösträknare. Syftet är att ge elever möjlighet att ta ställning för ett politiskt parti och samtidigt lära sig om demokratiska processer. 

Skolval 2018 och 2019 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samarbetsmyndigheter.

I 2014 års val till Europaparlamentet så var 273 skolor i Sverige anmälda till skolval, i årets skolval till EU är 377 skolor anmälda, en drygt 38 procentig ökning.

– Anmälan till Skolval 2019 är nu stängd. Vi konstaterar att betydligt fler skolor är anmälda än för fem år sedan. Det är väldigt roligt och det ökade intresset kan vara ett tecken på att allt fler skolor tar vara på möjligheten att använda valet i sitt ordinarie arbete med demokratifrågor, säger Linn Andergren, utvecklingsledare på MUCF.

Unga i Sverige är också allt mer intresserade av EU och det som händer i Europa. Det visar MUCF:s rapport Unga med attityd 2019 – samhällsfrågor och demokrati” som överlämnades till regeringen i veckan. Stödet för ett fortsatt EU-medlemskap är stort bland unga, nio av tio vill att Sverige stannar kvar i EU. De flesta vill också att Sverige samarbetar mer med andra länder i Europa. Rapporten visar också att intresset för politik ökar men att relativt få unga känner att de kan påverka politiker. Framförallt upplever allt fler tjejer att de inte själva kan föra fram åsikter till beslutsfattare.

Majoriteten elever röstar inte
Majoriteten av landets drygt 690 000 elever i landets högstadie- och gymnasieskolor kommer dock inte att få möjlighet att rösta i Skolval till Europaparlamentet.

– Vi vet att det finns praktiska förklaringar till varför skolor inte deltar. Maj är en månad då det händer mycket annat i skolorna och flera uppger tidsbrist. Det kan också bero på brist på kunskap och få förebilder i skolans värld, säger Linn Andergren. Vi hade gärna velat sett ett större intresse och engagemang för Skolval 2019. Det som händer i Bryssel och Strasbourg har stor påverkan på ungas vardag här i Sverige. 

Valperioden till Skolval 2019 till Europaparlamentet inleds i dag, den 9 maj, på Europadagen. Fram till den 24 maj kan de anmälda skolorna genomföra sitt skolval. Det preliminära resultatet i Skolval 2019till EU-parlamentet redovisas på MUCF.se den 26 maj, strax efter att vallokalerna stängs klockan 21.00. 


Skolval 2019 – anmälda skolor i Örebro län

Skola Skoltyp Kommun Län  
Idrottsgymnasiet gymnasium Örebro Örebro
JENSEN Grundskola Örebro åk 7-9 Örebro Örebro
Karolinska gymnasiet gymnasium Örebro Örebro
Möckelngymnasiet gymnasium Karlskoga Örebro
NTI Gymnasiet Örebro gymnasium Örebro Örebro
Praktiska Gymnasiet Örebro gymnasium Örebro Örebro
Riksgymnasiet-Rudbeck gymnasium Örebro Örebro
Virginska gymnasiet, HAHV gymnasium Örebro Örebro
Virginska skolan gymnasium Örebro Örebro
Österledsskolan åk 7-9 Karlskoga Örebro

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login