Hyresgästföreningen sätter fokus på hållbar stadsutveckling

By on 11 februari, 2018

Samhället står inför många utmaningar och arbetet med att skapa mer hållbara förutsättningar är en av de viktigaste. Därför presenterar Hyresgästföreningen förslag och goda exempel på hur detta arbete kan göras med fokus på både människor och stadsutveckling.

– Hyresgästföreningens rapport om hållbar stadsutveckling är ett verktyg som myndigheter, byggaktörer och andra kan inspireras och använda sig av. Den är övergripande till sin karaktär och ska kompletteras med ytterligare fyra rapporter, ett för respektive värdeord i konceptet LITA (Levande, Inkluderande, Trygg och Attraktiv), säger Kenneth Berglund, utredare med fokus på stadsutveckling på Hyresgästföreningen och författare av rapporten.

I de undersökningar Hyresgästföreningen gör bland medlemmar är trygghet en av de viktigaste aspekterna för att trivas med sitt boende. Genom att ta vara på de boendes kunskap och i tidiga medborgardialoger lyssna av vad som skapar trygghet, trivsel och attraktiva boendemiljöer kan både byggare, planerare och politiker kartlägga behov och vad som efterfrågas. Ju tidigare dialog desto bättre förutsättningar för att planering och byggande rimmar överens med det som människor behöver och vill ha.

Det behöver byggas fler hyresrätter till rimliga kostnader för att fler ska kunna komma in på bostadsmarknaden. För att åstadkomma det krävs olika insatser. Till exempel har vi, tillsammans med SABO och Fastighetsägarna, påpekat den skattemässiga obalansen mellan upplåtelseformer och att den måste justeras så att hyresrätten ges likvärdiga förutsättningar som äganderätten och bostadsrätten har, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Synen på hyresrätten som upplåtelseform behöver dessutom generellt stärkas så att den blir mer attraktiv. Ansvaret ligger på många aktörer, både inom den offentliga och privata sektorn. Det behövs samtidigt en kraftfull och hållbar bostadspolitik för att skapa rätt förutsättningar. Rapporten ger förslag på hur det ska kunna åstadkommas, dels lokalt dels på nationell nivå.

Några övriga punkter som krävs för hållbar stadsutveckling

  • Kollektivtrafik, cykel och gående ska utgöra kriterierna för tillgänglig, hållbar och attraktiv stadsutveckling – inte bil
  • Det behöver skapas grön- och blåytor för att främja växt- och djurliv samt trivsel
  • Kommunerna behöver inse de allmännyttiga bostadsbolagens roll för bostadsförsörjningsansvaret
  • Det behövs medborgardialog och trygghetsvandringar, tillsammans med kommun och byggaktörer, för att tidigt i processen skapa trygga och trivsamma boendemiljöer
  • Hyresgästinflytandet vid ombyggnation behöver stärkas
  • Det behöver byggas attraktivt och med estetiskt tilltalande arkitektur

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login