Hutlösa mutbelopp och många dömda för mutbrott under 2021

By on 2 mars, 2022
Arkivbild

Under 2021 åtalades ovanligt många personer för mutbrott, där 9 av 10 dömdes för gärningen. Den totala summan för mutorna har skjutit i höjden och ökat med cirka 605 procent. Samtidigt hamnar en ny sektor i topp för antalet domar, under ett år där flera stora mutbrottsmål förekommit.

Det visar Institutet Mot Mutors (IMM) årliga rättsfallssamling.

Sedan 2017 framställer IMM årligen en rättsfallssamling som ger en överblick över årets svenska mutbrottsdomar. Samlingen sammanfattar domarna och för statistik över bland annat vilka sektorer det rör, om det skett inom privat eller offentlig sektor, påföljd och mutbelopp. Samlingen ger en överblick av hur korruption kan se ut inom olika branscher och kan underlätta vid riskbedömning av korruption.

Mutor till ett samlat värde av 117 miljoner kronor

Rättsfallssamlingen Mutbrottsdomar i Sverige 2021 visar på en del trendavvikelser jämfört med föregående år. En stor skillnad i år är att det samlade värdet för mutorna ökat enormt. År 2021 uppgick totalsumman till över 117 miljoner kronor, jämfört med 16,6 miljoner kronor under 2020, vilket motsvarar en ökning på cirka 605 procent. Samtidigt skiljer värdet av de olika mutorna sig åt, från 500 kronor som lägst till närmare 51 miljoner kronor för den högsta mutan. Den typiske mutbrottslingen är återigen en man, där givaren av mutan arbetar i privat sektor och tagaren inom offentlig sektor.

Under 2021 förekom flest mål inom sektorn data, IT och telekommunikation. Detta beror främst på ett enskilt företag som erbjudit IT-utbildning med tillhörande förmåner till ett flertal offentliganställda. Därefter följer sektorerna avlopp, avfall, el och vatten samt transport och fordon. Bygg och anläggning samt vård och omsorg, som vanligen är sektorer som hamnar i topp, har lägst antal i år med enbart ett mål vardera.

– Även om antalet mutbrottsmål hållit sig på en relativt jämn nivå sedan 2017 så har mutbeloppen ökat markant under förra året. En anledning till detta är att det under 2021 handlat om flertalet mål med systematisk brottslighet. Dels gäller det återkommande mutbrott där värdet uppgår till hutlösa summor. Dels är det återkommande förslag om ett brottsligt upplägg till flera olika aktörer, säger IMM:s generalsekreterare Hayaat Ibrahim.

Femårsperiod visar på trender för mutbrott

Under den femårsperiod som IMM publicerat rättsfallssamlingar syns tydliga trender gällande flera områden. Sektorerna med flest mål är transport och fordon följt av bygg och anläggning samt vård och omsorg. Den typiske mutbrottslingen är en medelålders man, där givaren av mutan arbetar inom privat sektor och tagaren inom offentlig sektor. Den vanligaste formen av muta är alltjämt pengar, följt av sakgåvor, presentkort och nöjesresor. Trots att det snart gått tio år sedan bestämmelserna om handel med inflytande och vårdslös finansiering av mutbrott trädde i kraft har inga domar, avseende dessa brott, meddelats.

– När det kommer till mutbrott finns det tydliga trender kring hur och var de sker. Inom offentlig sektor är det viktigt att ta riskerna på allvar för att bevara förtroendet de förvaltar från allmänheten. Det är även viktigt att näringslivet agerar etiskt samt bidrar till hållbara affärer och en sund konkurrens på marknaden, säger Hayaat Ibrahim.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Institutet mot mutor

You must be logged in to post a comment Login