Husmorsknepen du bör undvika vid vårstädning

By on 9 april, 2024
Arkivbild

Längre dagar och ljusare nätter är på ingång, för många är det då dags att göra ett ryck i hemmet och städa bort vintern. Men hur gör man egentligen detta på bästa sätt?

Sanitetsleverantören GROHE ger sina bästa tips och slår hål på felaktiga städmyter.

På sociala medier blir det allt vanligare att dela med sig av städ-hacks och att visa upp hur hemmet går från stökigt till rent. Det är både rofyllt att se på och ger bra inspiration till de som inte riktigt orkar ta tag i städandet. Däremot bör du vara uppmärksam på vilka tips som faktiskt fungerar på materialet du ska rengöra för att undvika repade ytor eller missfärgningar.

– När solen börjar skina i hemmets alla hörn är det många som gör en gedigen vårstädning. Att få badrummet och köket att glänsa behöver inte vara särskilt svårt, men det är ofta något många drar sig för. Husmorsknep kan vara till hjälp men då är det extra viktigt att se över vilket material som poleras, annars finns risken att ytan förstörs, säger Christina Holmberg, Leader, Marketing Sweden, LIXIL EMENA.

Fyra tips för en lyckad vårstädning – och husmorsknep som bör undvikas

Lagom mängd såpa
En relativt vanlig myt är att mängden rengöringsmedel spelar roll för hur rent golvet eller ytan blir. Men att använda för mycket rengöringsmedel kan försvåra städningen eftersom det kan vara svårt att få bort allt. Många medel drar dessutom till sig damm, vilket gör att hemmet kan bli ännu smutsigare.

Skinande blandare
Att fingeravtryck och annat kladd hamnar på kranarna gör att badrummet eller köket ser extra smutsigt ut. Men det finns även här risker för missfärgning eller skador på armaturerna. Undvik därför skurmedel och slipande svampar, eller att låta rengöringsmedlet sitta på för länge. Istället ska blandare rengöras med milt rengöringsmedel och en mjuk trasa.

Ättika rengör allt, eller?
Något som sägs rengöra i princip allt och dessutom vara miljövänligt är ättika. Men stämmer det? Inte alltid. Det finns vissa ytor där ättika stjälper snarare än hjälper, hårda trägolv, icke vaxade golv och stenytor bör undvikas för att inte få repor eller skador.

Läs tidningen – städa inte med den
Att putsa fönster och speglar med tidningspapper är ett välkänt knep. Men det är inte det bästa valet. Risken finns att glaset, fönsterramen eller kanterna missfärgas. Dessutom går pappret lätt sönder. Använd istället en fönsterskrapa och microfiberduk för att få skinande rent glas.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Grohe

You must be logged in to post a comment Login