Hushåll och fastighetsägare har pressats hårt

By on 23 november, 2024
Foto: Anders Olofsson

Länsbornas kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga i Örebro län. Örebro läns hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 11 procent.

Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan, det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

— Den här prisutvecklingen är inte hållbar och det blir särskilt allvarligt eftersom det handlar om tjänster som länsborna inte kan göra avkall på. Att byta leverantör är inte heller möjligt, för det är monopolmarknader vi pratar om. Här sitter kunderna verkligen i en rävsax, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen. 

Nils Holgersson-gruppen har tidigare i år rapporterat om rekordstora kostnadsökningar för vatten och avlopp (VA), elnät och fjärrvärme under 2024, de så kallade nyttigheterna. Kostnaderna i Örebro län ökade i snitt med 9,7 procent för VA, med drygt 3,1 procent för elnät, och drygt 13,1 procent för fjärrvärme.

Sedan tillkommer avfallskostnaden som ökade med 19,4 procent* i år. De sammanlagda kostnaderna för nyttigheterna i länet har sammantaget ökat med 11 procent, vilket är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade 1995.  

 — I år sätts verkligen rekord på rekord, vilket blir kännbart och svårhanterat för många. Det som mildrar bilden är att elpriserna inte legat på samma extremt höga nivåer som förra året. Men det vet vi ju kan ändras snabbt, vi har till exempel tidigare sett kraftiga prisökningar under vinterhalvåret. Och till skillnad från VA, elnät, fjärrvärme och avfall, är elhandeln konkurrensutsatt. Det betyder ju att man som kund kan agera för att sänka sin elkostnad på ett annat sätt, säger Joachim Höggren.

Stor skillnad mellan kommunerna 

Nils Holgerssonrapporten visar även att skillnaden mellan de billigaste och de dyraste kommunerna ökar. Sett till den sammantagna kostnaden skiljer det tusentals kronor, mellan den dyraste och billigaste kommunen i Örebro län. I den dyraste kommunen Nora uppgår kostnaderna för nyttigheterna och elhandel till 37 431 kronor per lägenhet och år, för Örebro som är den billigaste kommunen är motsvarande siffra 28 529 kronor.

Det skiljer alltså ungefär 8 902 kronor per lägenhet och år, mellan den dyraste och billigaste kommunen i länet.

— När vi ser så stora prisökningar och stora skillnader mellan kommunerna blir det tydligt att aktörerna på de här monopolmarknaderna har en rejäl uppgift att ta itu med vad gäller återhållsamhet, dialog, transparens och begriplighet. Hur ska vi kunder kunna förstå varför priserna ökar så mycket? Och varför är det så stora skillnader mellan kommuner som på pappret ser likadana ut? Här finns ett stort jobb att göra, säger Joachim Höggren. 

Kostnadsökningen för avfall 

Avfallstaxorna i Örebro län har i snitt ökat med 19,4 procent* under året.  Avfallstaxorna stiger alltså mer än fjärrvärme samt vatten och avlopp. På totalen bidrar det till en kännbar kostnadsökning. 

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Hyregästföreningen
*Om avfallssiffrorna:
Avfall har i årets undersökning en ny definition med en lägre insamlad volym, motsvarande 800 liter/vecka jämfört med tidigare volym som kunde variera mellan 1000 – 1200 liter/vecka beroende på vad som är vanligast förekommande.  För jämförbarheten har uppgifterna för 2023 omräknats för den lägre volymen genom proportionering av volym och viktuppgifter. På grund av sent inkomna uppgifter bör avfallssiffrorna ses som preliminära då de inte helt kunnat kvalitetssäkras.
Om undersökningen:
Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet med 15 lägenheter genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

You must be logged in to post a comment Login