- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
- Man från Karlskoga kammade hem miljonvinst på Lotto
- Opioider och överviktsoperation nya insikter om en oväntad utmaning
- Arbetet på Engelbrektsgatan och Oskarstorget är nu färdigt
Husägare är inte rustade för extremväder
Pressbild: If
De flesta svenska husägare saknar beredskap för att skydda sitt hus mot oväder, trots att extremväder blir allt vanligare. Enbart tre av tio husägare, har funderat på hur de kan skydda sitt hem om ett oväder är på väg.
Det visar en ny Sifo-undersökning bland 1 000 svenska husägare, som Verian har genomfört på uppdrag av If.
Extremväder orsakat av klimatförändringar blir allt vanligare. I takt med detta ökar även antalet skador på hus i Sverige, orsakade av oväder. Under 2023 anmäldes över 23 000 skadeärenden orsakade av oväder i Sverige, enligt statistik från Svensk försäkring. Dessa har hittills lett till ersättningar på över 1,5 miljarder kronor.
Men trots den ökande risken för skador orsakade av oväder visar en Sifo-undersökning som Verian har gjort på uppdrag av If gjort bland 1 000 husägare, att över hälften av de svenska husägarna inte oroar sig för att deras hus inom de närmaste tio åren kommer att drabbas av väderskador. 57 procent av de tillfrågade svarar ”nej” på frågan om de är oroliga för att bostaden inom de kommande tio åren ska drabbas av exempelvis storm eller översvämning.
Låg beredskap för oväder bland husägare
Svenska husägare är dessutom dåligt förberedda på kraftiga oväder. 65 procent av de tillfrågade husägarna svarar att de i låg utsträckning funderat på vilka skadeförebyggande åtgärder de kan vidta, om de får veta att deras bostad riskerar att utsättas för om 24 timmar. Ett exempel för förberedelse man som husägare kan göra, är att flytta möbler och andra föremål upp från källaren för att undvika vattenskador.
Endast 28 procent av de tillfrågade husägarna har i hög utsträckning funderat på vilka skadeförebyggande, och/eller skadebegränsande åtgärder de kan vida.
— Det här är mycket intressanta siffror, som visar att beredskapen bland husägare i Sverige är alldeles för låg, med tanke på de senaste årens alltmer extrema väder. Jag tror att många husägare tänker att ”det här händer inte mig” och dessutom kan det finnas en stor okunskap om hur man kan förbereda sig ifall en storm eller ett kraftigt skyfall är på väg, säger Ifs försäkringsexpert Jenny Rudslätt.
Man lever med en ny typ av extremväder
Skador orsakade av vatten och översvämningar var den vanligaste och även dyraste typen av skada under 2023, enligt Svensk försäkring. Samtidigt varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för att det varmare klimatet kommer att leda till ännu fler översvämningar i framtiden. Men de väderskador som husägare i högst grad uppger att de är oroliga för att deras bostad ska drabbas av är storm (24 procent), följt av översvämningar (13 procent).
— Extremväder orsakat av klimatförändringarna är här för att stanna och det måste såväl samhälle, det vill säga myndigheter och beslutsfattare, som husägare förbereda sig för. Vi lever nu med en ny typ av extremväder, som kräver att vi skyddar våra hus bättre, säger Ifs försäkringsexpert Jenny Rudslätt.
Jenny Rudslätt pekar på vikten av en diskussion kring klimatanpassning och klimatrustning på en samhällsnivå, men det finns fortfarande mycket man kan göra själv för att förbereda sig inför till exempel ett kraftigt skyfall.
— Många vattenskador som uppstår i samband med kraftigt regn beror på dåligt underhållna hus. Det här kan man som husägare själv förebygga, till exempel genom att se till att taket är tätt och kontrollera att stuprör, brunnar och dräneringsrör är rensade, säger Jenny Rudslätt.
Resultat från undersökningen
- Mer än varannan husägare (57 procent) uppger att de inte är oroliga för att bostaden ska drabbas av storm, översvämning, frysskador eller skred.
- De väderskador som husägare i högst grad uppger att de är oroliga för att deras bostad ska drabbas av är storm (24 procent), följt av översvämningar (13 procent).
- Majoriteten av husägarna (65 procent) har i låg utsträckning funderat över vad för skadeförebyggande och/eller skadebegränsande åtgärder man kan vidta om bostaden inom 24 timmar riskerar att utsättas för väderskador. 28 procent av de tillfrågade husägarna har i hög utsträckning funderat på vilka skadeförebyggande och/eller skadebegränsande åtgärder de kan vida.
- Om huset skulle få väderskador så tror de flesta husägare att det skulle ske genom att ett träd välter över huset (28 procent) följt av läckage från taket (25 procent).
Sverige
Örebronyheter
Källa: If Skadeförsäkring
Related Posts
Latest News
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
Den 15 december var den sista dagen som den cirkulära...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live-avatar på...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
Byggstarten för Karlskogas nya badhus är planerad till våren 2025....
- Posted december 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login