- Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
- Örebro Hockey räckte inte hela vägen
- De är vinnarna i regionens skrivtävling nu är Writeit avslutad
- Hälso- och sjukvårdsnämnden vill stärka vården genom att finnas nära invånarna
- Anpassningen av Östra Bangatan till Citylinjen färdigställd den 15 november
- Tillsammans för ett tryggare Kumla
- Länsråd Anna Olofsson lämnar Länsstyrelsen i Örebro län
- Amy Loutfi blir ny programdirektör för miljardsatsningen WASP
- Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet
- Gamers kan omvandla digitala tillgångar ”skins” till hemelektronik
Hur står det till med Sveriges skogar
Virkesförrådet fortsätter att växa. Det visar den nya officiella statistik som Riksskogstaxeringen vid SLU idag publicerar. Den beskriver både dagens tillstånd och förändringar i de svenska skogarna.
Skogen berör många och debatten i media om den är ständigt aktuell. Skogen är en viktig resurs såväl för skogsindustrin som i omställningen till en bioekonomi. Samtidigt spelar den en central roll i bevarandet av den biologiska mångfalden och den levererar viktiga ekosystemtjänster.
– Tillförlitliga och oberoende data är centralt för att vi ska kunna föra en faktabaserad debatt om skogens tillstånd, säger Jonas Fridman, som är programchef vid Riksskogstaxeringen. Via en stickprovsinventering har Riksskogstaxeringen samlat in data om de svenska skogarna i snart 100 år, vilket ger ett utmärkt underlag för planering, uppföljning och utvärdering av skogs-, miljö- och energipolitiken.
Den senaste officiella statistiken från Riksskogstaxeringen visar att volymen skog stadigt ökar, då tillväxten är högre än avverkningen och den naturliga avgången. Sveriges totala virkesförråd uppgår nu till drygt 3,5 miljarder skogskubikmeter, varav 3,2 miljarder på den produktiva skogsmark som inte är formellt skyddad.
– Förrådsökningen under de senaste knappt 100 åren beror inte på en ökad areal skogsmark utan på att skogen förtätats med såväl fler som större träd, förklarar Per Nilsson, som är redovisningsansvarig vid Riksskogstaxeringen. Under de senaste 25 åren ser vi även en ökning i antalet grova träd, mängden död ved samt arealen gammal skog.
I ett längre perspektiv är arealen gammal skog och antalet grova träd dock fortfarande långt under nivåerna för snart 100 år sedan. Mängden hård död ved är dock långt högre idag jämfört med på 1920-talet.
– Botanisera gärna vidare i våra tidsserier från 1920-talet fram till idag – som från och med i år finns tillgängliga i vår statistikdatabas, säger Per Nilsson.
En tillförlitlig informationskälla
I dagens debatt om skogen och dess brukande är tillgången till faktaunderlag av hög kvalitet avgörande. Riksskogstaxeringen är en stickprovsinventering byggd på vetenskapliga metoder och utförs årligen av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Riksskogstaxeringen har utförts sedan 1923 och tillsammans med våra grannländer Norge och Finland, vars motsvarigheter till Riksskogstaxeringen också påbörjades för knappt 100 år sedan, besitter vi världsunika tidsserier över skogens utveckling i respektive land.
– För att kontinuerligt kunna leverera tillförlitlig, relevant och aktuell skoglig statistik ägnas en stor del av vårt arbete åt att kvalitetssäkra och löpande förbättra inventeringen, exempelvis genom att öka personalens kompetens samt att utveckla design- och inventeringsmetodik, berättar Jonas Fridman.
I årets utgåva av Skogsdata presenteras ett temaavsnitt som beskriver Riksskogsskogstaxeringens kvalitetssäkringsarbete. En samlad bedömning ger vid handen att Riksskogstaxeringen är en tillförlitlig informationskälla för beskrivning av skogarnas tillstånd och förändring.
Publikationen Skogsdata 2018 är kostnadsfritt tillgänglig som pdf via Riksskogstaxeringens hemsida. Där finns även ingångar till en statistikportal och till det interaktiva analysverktyget TaxWebb.
Fakta om Riksskogstaxeringen
Riksskogstaxeringen är en årlig landsomfattande stickprovsinventering av skog och mark i Sverige som utförs av SLU i Umeå. De insamlade uppgifterna används bland annat till att producera officiell statistik om tillstånd och förändringar i Sveriges skogar. Riksskogstaxeringens data används även för uppföljning och utvärdering av aktuell skogs-, miljö- och energipolitik.
Gå gärna in på Riksskogstaxeringens hemsida, där det finns en stor mängd statistik om Sveriges skogar.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
Dags för ishockey igen i Behrn Arena efter tolv dagars...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Örebro Hockey räckte inte hela vägen
Dags för ishockey igen i Behrn Arena efter tolv dagars...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Grovt våldsbrott har inträffat i södra Örebro (Uppdatering)
Flertalet polispatruller är beordrade och har anlänt en misstänkt brottsplats...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
De är vinnarna i regionens skrivtävling nu är Writeit avslutad
I Örebro län kryllar det av duktiga skrivande unga, under...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden vill stärka vården genom att finnas nära invånarna
Att möta befolkningens behov av hälso- och sjukvård på smartast...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Anpassningen av Östra Bangatan till Citylinjen färdigställd den 15 november
Den 15 november står Östra Bangatan färdig efter en omfattande...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Tillsammans för ett tryggare Kumla
Fredag den 15 november är det dags för årets trygghetsdag...
- Posted november 14, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login