- Mingel – *Makeriet* Lördag 05 April
- BIK Karlskoga vann i förlängningen
- Smash Into Pieces tar ställning mot nedskärningarna på studieförbunden
- Tallängens skola i Kumla nominerade av Marcus Wandt
- Raset för nyföretagandet bromsar in i Örebro län
- Mingel – *Makeriet* Fredag 04 April 2025
- Nattens händelser från polisen
- Dåtid möter nutid när Wadköping firar 60 år
- Forskning om hudcancer kan bana väg för framtida behandlingar
- Risk för missfärgat vatten och tryckförändringar i Karlskoga
Hur står det till med försäkringen på campingpärlan

Vi går mot ljusare tider och snart är det dags att ta fram husvagnen eller husbilen inför den kommande campingsäsongen. Det ska putsas, städas, tvättas och… försäkras. Har du rätt försäkring på din campingpärla? Vad gäller om du lånar ut fordonet? Eller om din dator i förtältet stjäls?
Att ha rätt försäkring på sina ägodelar är A och O för att få ersättning om olyckan är framme, oavsett om det handlar om lösöre, person- och/eller fordonsskador.
Sofia Ulriksson, jurist hos Konsumenternas Försäkringsbyrå, är specialiserad på just motorförsäkringar. Det hon inte vet om dessa frågor är inte värt att veta.
— När det gäller fritidsfordon handlar det ofta om ett samspel mellan hemförsäkring, lite fritidshus, husbils/husvagnsförsäkring och bilförsäkring, så det finns en del att tänka på, säger Sofia.
Måste jag ha en separat husvagns- och husbilsförsäkring?
– Ja, det räcker inte med enbart bilförsäkring (om husvagn) och/eller hemförsäkring.
Man behöver husvagns- och husbilsförsäkring för att kunna få ersättning på vagnen (utsidan av husvagnen/husbilen), skydd för dina saker i fordonet och maskinskada om det är en husbil. Även för att få ersättning för vissa skador inuti boendedelen krävs husbils-/husvagnsförsäkring.
Vad gäller om jag åker på semester utomlands – EU-land? Icke EU-land?
— Trafikförsäkringen gäller i nästan alla länder i Europa och några andra länder runt medelhavet. Den täcker enbart personskador på dig själv och andra vid trafikolyckor och skador på saker som inte är dina. För att få ersättning för skador på husbilen/husvagnen krävs husbils/husvagnsförsäkring, de brukar gälla runt 180 dagar utomlands. Ha med dig försäkringsbevis, ”Gröna kortet”, samt bilens registreringsbevis eftersom flera länder kräver detta.
— Utanför EU bör du utöver körkort ha ett internationellt körkort som är en översättning av ditt svenska körkort och som vid kontroll ska uppvisas ihop. Du behöver också prata med ditt försäkringsbolag om de erbjuder försäkringsskydd i aktuellt land eller om du ska fundera på att teckna en inhemsk bilförsäkring. Vid utländsk försäkring, kolla också om trafikförsäkringen även gäller för personskador för dig som förare, det är inte i alla länder som den skyddar föraren som den gör i Sverige.
Gäller bilförsäkringen även vagnen – samt om något skulle inträffa?
— Dragbilens trafikförsäkring gäller när vagnen dras. I vissa fall gäller den också när bilen anses vara ”i trafik” även om den står stilla, till exempel innan eller efter färd. Trafikförsäkringen ersätter skador på annans egendom och/eller personskador. Men husvagnen måste ha en egen hel- eller halvförsäkring för skador som uppstår på den.
Gäller husvagnens försäkring även för villa- och förtält?
— Dessa räknas ofta som tillbehör och husvagnens/husbilens försäkring brukar därför gälla för dessa tält. Är det mer permanenta och kraftigare tält bör man se över sin hemförsäkring. Kontrollera om den ersätter tältet som lösöre eller uthus på annan plats. För dyrare tält av permanent karaktär kan en fritidshusförsäkring krävas.
Måste jag stå som ägare både för bil och husvagn?
— Oavsett om det är en bil eller husbil/husvagn är grundregeln att det är den som har det ekonomiska intresset i fordonet (äger och ekonomiskt förvaltar fordonet) och är huvudsaklig brukare av fordonet som ska stå på försäkringen. Är ni en familj som delar hushåll och använder husbilen/husvagnen lika mycket kan det spela mindre roll. Kör ett barn mellan 18 och 25 år i hushållet fordonet ofta, och lånar det själv en del, kan det bli problem om en äldre person i hushållet står som försäkringstagare. En del bolag vill att man ska uppge om någon under 25 år kör fordonet.
Vad händer om jag lånar ut husvagnen/husbilen eller om någon annan bor i den på campingen – och en trafikolycka eller inbrott inträffar?
— Att låna ut husbilen/husvagnen någon enstaka gång under kort tid påverkar oftast inte försäkringsskyddet. Det finns försäkringsbolag som tar ut dubbel självrisk om skada orsakas av någon annan utanför hushållet, som vänner eller utflyttade barn.
— Lånar eller hyr du ut husbilen/husvagnen, ofta eller under en längre tid, bör du prata med ditt försäkringsbolag. Observera också att en del försäkringsbolag inte tillåter uthyrning. Om de som lånar/hyr ditt fordon stjäl fordonet eller saker kommer det inte att anses som stöld, eftersom du frivilligt gett dem nycklarna.
Gäller husvagnens eller husbilens försäkring för alla som bor i den – även om det sover fler i den än vad antal sängplatser säger?
— För personskador som orsakas i trafik gäller trafikförsäkringen för alla skador, även om maxantalet passagerare överskridits. Det är sällan personskador jämkas (sätts ned), men om det är grov vårdslöshet så finns det möjlighet att försäkringsbolaget sätter ner ersättningen. Är husbilen/husvagnen parkerad och inte används i trafik måste var och en ha en privat olycksfallsförsäkring för att få ersättning för personskador.
— Vid skador på/i själva husvagnen som beror på överbelastning av antal personer kan ersättningen potentiellt sättas ner helt eller delvis eftersom man inte uppfyller aktsamhetskraven. Jag kan också tänka mig att det kan bli problem att få ersättning på allrisken/drulle eftersom det då krävs att skadan ska vara ”plötslig och oförutsedd”. Är man betydligt fler personer på en yta än vad som tillåts kanske vissa skador inte är så ”oförutsedda”.
Måste man ha en separat försäkring på exempelvis dyra cyklar/motorcyklar i en husbil?
— För cyklar kan bortaskyddet för stöldbegärlig egendom i hemförsäkringen behöva utökas och/eller kan skyddet för stöldbegärlig egendom som förvaras i fordonet behöva utökas i husbils/husvagnsförsäkringen. Observera att skyddet har maxbelopp, så se till att det överstiger eller är likvärdigt med cyklarnas värde. Här är det viktigt att kontakta försäkringsbolaget och ange hur dyra sakerna är och ange hur de kommer att förvaras. Kommer ni överens om en speciallösning över telefon, begär att få en skriftlig bekräftelse.
— Motor- och elsparkcyklar, som är trafikförsäkringspliktiga, behöver ha minst halvförsäkring för att ersättas vid stöld eller brand. Skadas själva motorcykeln eller elsparkcykeln behövs helförsäkring. Här måste man alltså ha en separat försäkring.
Kan jag göra något för att sänka premien?
— Över lag är skadefria år och var man bor det som påverkar premien mest. Ibland kan det vara förmånligt att samla alla sina försäkringar i ett försäkringsbolag, men det är dock inte säkert att det är det billigaste alternativet i längden. Ett sätt att sänka premien kan därför vara att byta bolag när man tycker att premien börjar bli för hög. Se dock över att du har samma skydd.
— Man kan också prata med sitt försäkringsbolag och höra om man kan sänka premien men höja självrisken. På så sätt kostar försäkringen mindre periodiskt, men är dyrare vid skada. Alternativt kan man eventuellt sänka försäkringsbeloppet, men då bör man dock ha sett över husbilens/husvagnens värde och det man förvarar i husbilen så att man inte underförsäkrar sig.
— Vad som kan påverka är generella prishöjningar, exempelvis inflation, och individuella, det vill säga din ålder, var du bor och egen skadehistorik. Flyttar du från en småstad till storstad kan försäkringen öka ganska rejält, till och med innan årsförfallodag.
Finns det någon försäkringsfråga som lätt glöms bort i sammanhanget, men som kan bli en dyr kostnad efteråt?
— Flera försäkringsbolag har uttryckliga förbud mot just uthyrning. Det finns alltså en risk att man inte får någon ersättning alls om man hyr ut fordonet och det skadas. Funderar du på att hyra ut när du själv inte använder den bör du se om din befintliga försäkring har ett förbud och om du behöver köpa en separat försäkring. Alternativt köpa en husbils/husvagnsförsäkring som tillåter uthyrning.
— Flera försäkringsbolag har aktsamhetskrav, framför allt på stöldbegärlig egendom. Det skiljer sig också om du lämnat stöldbegärlig egendom, exempelvis en dator, i förtältet eller boendedelen. Vissa bolag har som krav att man inte får lämna husbilen/husvagnen obebodd i mer än ett dygn för att ersätta stöldbegärlig egendom. Följer man inte aktsamhetskraven kan ersättningen sättas ned helt eller delvis.
— Har du ett dyrare fordon kan det vara värt att se över maxersättningen för läckageskador. Maxersättningen varierar mellan 20 000 kronor och obegränsat (upp till husbilens/husvagnens värde). Läckageskador omfattas normalt enbart i vagnskadeförsäkringen (helförsäkringen) och inte i halvförsäkringen.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund – HRF
Related Posts
Latest News
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 05 April
*Makeriet* 2025.04.05 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted april 6, 2025
- 0
-
BIK Karlskoga vann i förlängningen
Under lördagen var det dags för BIK Karlskoga att åka...
- Posted april 5, 2025
- 0
-
Smash Into Pieces tar ställning mot nedskärningarna på studieförbunden
De har spelat på världsscener, tävlat i Melodifestivalen och samlat...
- Posted april 5, 2025
- 0
-
Tallängens skola i Kumla nominerade av Marcus Wandt
Tallängens skola i Kumla har blivit nominerade i tävlingen Sikta...
- Posted april 5, 2025
- 0
-
Raset för nyföretagandet bromsar in i Örebro län
Under årets första kvartal startades 369 nya företag i Örebro...
- Posted april 5, 2025
- 0
-
Påverkad mopedist stoppad i Vedevåg
Misstänkt påverkad förare stoppad i Vedevåg, där en polispatrull stoppar...
- Posted april 5, 2025
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Fredag 04 April 2025
*Makeriet* 2025.04.04 Fredag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted april 5, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login