- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Hur ser jämställdheten ut bland cheferna i Örebro
I näringslivet är det fortfarande vanligare att chefen är en man, desto högre upp hierarkin man kommer desto mindre jämställt blir det. I offentlig sektor är däremot majoriteten av cheferna kvinnor.
Det visar SCB:s statistik som Ledarna har sammanställt från år 2014 till det senast tillgängliga året 2021. Andelen chefer som är kvinnor har ökat i alla branscher och sektorer, men totalt sett är männen i majoritet trots att kvinnor i snitt har både längre och högre utbildning.
– Det borde vara självklart att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och yrkesval. Alla ska bedömas utifrån sina egna förutsättningar och kompetens. Det är en rättighetsfråga som handlar om vem som kan och vill bli chef och hur vi får de mest lämpade att välja chefsyrket. Tyvärr måste vi konstatera att vi inte lever i en jämställd värld, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
I Örebro län är andelen chefer som är kvinnor 38 procent vilket är något lägre jämfört med landet som helhet som låg på 41 procent 2021. Det finns dock stora skillnader mellan länets olika kommuner. Störst andel chefer som är kvinnor har Lekeberg med cirka 56 procent medan Laxå har lägst andel med cirka 30 procent år 2021.
– Den svenska arbetsmarknaden är mycket könssegregerad. Vissa branscher är mansdominerade medan andra är kvinnodominerade. Jämfört med riket har länet lägre andel chefer som är kvinnor inom samtliga branscher år 2021, säger Joakim Pettersson, chef Samhälle och utredning Ledarna.
Mellan åren 2014 och 2021 visar alla Sveriges län på en positiv utveckling när det gäller andelen chefer som är kvinnor. För landet som helhet har det skett en ökning på 3,7 procentenheter från cirka 37,0 procent till 40,7 procent. Högst andel hittar vi i Gotlands län där siffran 2021 var 44,1 procent. Lägst andel har Jönköpings län med 35,6 procent. Men Jönköping har den näst högsta tillväxten, 5,7 procentenheter jämfört med 2014. Högsta tillväxten på andelen chefer som är kvinnor har Blekinge län med en tillväxt på 7,4 procentenheters sedan 2014.
– Det som krävs är att arbetsgivarna säkerställer en könsneutral och kompetensbaserad chefsrekrytering och att ledningen förstår affärsnyttan med ökad mångfald. Sen krävs det även att man utbildar ledningsgruppen i mångfald och jämställdhet. Näringslivet har inte råd att missa kompetensen hos drygt halva befolkningen, säger Andreas Miller förbundsordförande Ledarna.
Örebro/Örebro län
Örebronyheter
Källa: Ledarna
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login