Hur hänger skattesekretess, skattefusk och kidnappning ihop?

By on 26 september, 2013

Anna-Maria Hambre forskar om skattesekretess. I Sverige är det enkelt att ta reda på vad grannen tjänar men i många länder är det otänkbart. Är det alltid bra med ett öppet system eller finns det nackdelar?

– Det låter kanske inte så spännande – skattesekretess – men det är mycket som hänger ihop med det och reglerna ser väldigt annorlunda ut i olika länder.

– Jag vill berätta om vilka konsekvenser vårt öppna system kan föra med sig och jämföra det med hur det ser ut i andra delar av världen, säger Anna-Maria Hambre, som är doktorand i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

Innan hon blev doktorand, forskarstuderande, arbetade hon på Skatteverket i fem år. Hennes tid på Skatteupplysningen är en röd tråd i arbetet att göra skattesekretess till ett vinnande bidrag i Forskar Grand Prix.

Musik och juridik
Dessutom har Anna-Maria Hambre en viss vana att uppträda men i musiksammanhang. Hon har gått på folkhögskola och på Musikhögskolan vid Örebro universitet och hade dessutom planer på att använda musiken som medel som terapeut.

– Men till slut kände jag att det blev för mycket musik. Och på något sätt tog det död på det som var roligt. För mig fanns det en press på att hela tiden prestera i musiken och därför valde jag att helt byta väg. Jag behöver musiken som utlopp och då passar den bäst som hobby för mig.

Hon valde att börja på det rättsvetenskapliga programmet med internationell inriktning vid Örebro universitet. Som rättsvetare blir man specialist på att utreda och lösa kvalificerade juridiska och rättsvetenskapliga problem av internationell karaktär.

– Efter studierna jobbade jag som sagt på Skatteverket, men jag saknade något i arbetet och det har jag hittat i mina doktorandstudier. Jag har tiden att grotta ner mig, skriva, fundera, vända och vrida, flexibilitet och frihet.

Inte bra på många bollar i luften
Hon berättar att hon kan jobba var som helst och planera sin egen tid, men att det kan vara lite ensamt att vara doktorand.

– Det gäller att ha självdisciplin och klara av att jobba på. Det kan hjälpa att sätta egna deadlines för att ha kortsiktiga mål.

– Jag är inte bra på många bollar i luften utan jag tycker om att göra djupdykningar. Samtidigt tycker jag om snabba, synliga resultat. Det kan vara en bra drivkraft, viljan att hitta svaret nu, men det leder också till stress, eftersom forskningen är långsiktig och man får räknar med att det tar tid.

Grotta ner mig lite till
– Jag har hittat ett sätt att kompensera det i mitt övriga liv. Jag går hem och klipper gräsmattan, bygger en altan eller snickrar ihop odlingslådor och annat – aktiviteter där jag får ta i med hela kroppen och får snabba resultat. Så tar jag en kaffe och sätter mig att beskåda den nyklippta gräsmattan eller den nybyggda altanen. Så här kompenserar jag och samlar energi, gör mig redo att grotta ner mig lite till i skattesekretessen.

Hon har kommit halvvägs i sina forskarstudier, men hon vet inte riktigt vad som ska komma efter doktorsavhandlingen.

– Samtidigt, som jag vill vara öppen för nya dörrar som kan öppnas, skulle det vara roligt att fortsätta med en postdoc och stanna inom universitetsvärlden – kanske till och med bli professor. Men jag vill inte vara för målinriktad åt ett håll så att jag missar andra möjligheter. Summa summarum så har jag en plan, men vill samtidigt vara öppen, säger Anna-Maria Hambre.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login