Hungerkris i Syrien efter jordbävningarna

By on 19 maj, 2023
Rädda Barnen distribuerar bland annat hygienkit samt presenningar och filtar, till jordbävningsdrabbade regioner i Turkiet och Syrien.
Bild: Rädda Barnen

100 dagar efter jordbävningarna i södra Turkiet och norra Syrien riskerar nu ytterligare 665 000 syrier att drabbas av hunger, ekonomin i de jordbävningsdrabbade områdena är slagen i spillror och antalet barn och mödrar som lider av undernäring når rekordnivåer.

Efter jordbävningen har levnadsomkostnaderna i Syrien skjutit i höjden samtidigt som människor har svårt att försörja sig. Den genomsnittliga månadslönen i Syrien täcker nu ungefär en fjärdedel av en familjs matbehov. Priset på baslivsmedel som ex. bröd har stigit med 20 procent, medan lök har blivit så dyrt att det anses vara en lyxvara.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen i Sverige, säger:

”Syriens befolkning var redan mycket hårt ansatt efter år av krig och stridigheter. Jordbävningen har bidragit till en ännu värre ekonomisk situation som nu hotar miljoner barns hälsa och utveckling. Vi ser med oro på att ännu fler barn riskerar att drabbas av eller dö av undernäring framöver då jordbävningens ekonomiska effekter sannolikt kommer att göra att de inte får tillgång till mat”.

Redan före jordbävningen hade 12.1 miljoner människor i Syrien, fler än hälften av landets befolkning, svårt att äta sig mätta. Ett av fyra barn lider av hämmad utveckling på grund av undernäring, infektioner och psykosocial stress vilket kan leda till permanenta skador. Undernärda gravida kvinnor löper ökad risk för missfall, blodbrist och svåra förlossningar.

Deras barn riskerar därmed att födas för tidigt och, om de överlever, att drabbas av följdsjukdomar. Undernärda barn löper också en ökad risk att bli svårt sjuka eller dö om de drabbas av kolera, vilket är en allvarlig risk då det pågår ett kolerautbrott i landet.

– Vår situation var bra. Jag arbetade men efter jordbävningen har jag inget att göra. Min son lider av allvarlig undernäring. Var fjärde dag behöver jag köpa mjölk till honom men det har jag inte pengar till. Situationen är mycket svår, säger Yanal*, 44 år, som är pappa till en 10 månader gammal son.

Den försämrade ekonomin gör inte bara matsituationen akut utan riskerar att tvinga fler familjer att sätta sina barn i arbete eller gifta bort i barnäktenskap. Det ökar även risken för sexuellt utnyttjande, människohandel och rekrytering av barn till väpnade grupper.

I Syrien dog cirka 6 000 människor och 12 000 skadades av jordbävningarna. Av de 8,8 miljoner syrier som drabbades av jordbävningarna var 3,7 miljoner barn och gravida kvinnor. Av de 80 000 läkare som bodde i Syrien innan kriget började finns bara 20 000 kvar, och vissa områden i landet, som de jordbävningsdrabbade, finns det bara en läkare per 10 000 invånare. Sjukvårdssystemet, som redan var hårt ansatt, står nu på randen till kollaps.

– Av de hälsokliniker som fanns kvar efter 12 år av konflikt förstördes många av jordbävningarna. Konflikt, pandemin och nu jordbävningarna har satt en enorm press på de som arbetar inom sjukvården. Det finns en verklig risk för att det här blir en hungerkris utom vår kontroll, säger Antenanie Enyew, Rädda Barnens regionala näringsrådgivare.

Rädda Barnen har varit på plats i Syrien sedan 2012. Efter jordbävningen har Rädda Barnen samarbetat med lokala partners i regionerna Idlib och Aleppo med att tillhandahålla matransoner, filtar, tält och varma kläder för barn och deras familjer. Rädda Barnen ger även psykosocialt stöd till drabbade barn.

*Yanal heter egentligen något annat.

Syrien
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login