Hot och våld vardag i välfärden

By on 16 juni, 2018
Arkivbild
Åtta av tio arbetsplatser med mest sjukfrånvaro på grund av hot eller våld återfinns inom kommunal eller landstingsdriven verksamhet. Varken poliser eller väktare har lika mycket jobbfrånvaro orsakad av hot och våld som yrkesgrupper inom skola, vård och omsorg, visar Dagens Samhälles granskning.

Särskolan är den arbetsplats där störst andel av de anställda är borta från jobbet till följd av hot och våld. Därefter är det den slutna psykiatriska sjukvården och arbete på boenden för personer med utvecklingsstörning eller psykiskt funktionshinder som medför störst risk för anställda.

Som en jämförelse kan sägas att polisen inte ens har en tredjedel så hög sjukfrånvaro på grund av hot och våld som anställda i särskolan, när man tar hänsyn till hur många som är sysselsatta inom respektive område.

Undersköterskor är den grupp som haft mest sjukfrånvaro på grund av hot och våld totalt sett, alltså oavsett antal sysselsatta. 3 439 gånger har anställda i den yrkeskategorin varit borta från jobbet till följd av hot och våld de senaste fem åren.

– Det händer att våra medlemmar blir rivna, klösta och även slagna på jobbet. Det kan vara både vårdtagare och anhöriga, säger Ann Georgsson, förbundsombudsman på Kommunal till Dagens Samhälle.

Enligt Arbetsmiljöverket finns det brister i riskbedömningen vad gäller hot och våld inom vård- och omsorgssektorn. Myndigheten inledde under våren en riksomfattande inspektion av hvb-hem och LSS-boenden. Inspektionerna ska pågå i tre år och över 800 boenden ska besökas.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login