- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
Höstens fredagsseminarier
Höstens fredagsseminarier på Kulturreservatets folkhögskola i Riddarhyttan, Kulturreservatets folkhögskola i Riddarhyttan bjuder in till höstens publika fredagsseminarier i Skräppbo skola.
Seminarierna hålls fredagar kl 13:00-15:30 och är öppna för alla intresserade – men med obligatorisk föranmälan till info@kulturreservatetsfhs.se. Fredag 9 december handlar det om ”Kulturella kraftfält på landsbygden” med deltagare från Region Örebro, Region Västmanland och en rad kommuner.
Kulturreservatets folkhögskola i Riddarhyttan sätter frågor kring landsbygdsutveckling och kultur högt på agendan – och är en av parterna i det interregionala utvecklingsprojektet Kulturella kraftfält på landsbygden tillsammans med Skinnskattebergs kommun (Västmanland), samt kommunerna Askersund och Laxå (Örebro län). Läs mer om projektet längre ned på denna sida.
Kommande fredagsseminarier i Riddarhyttan:
- Fredag 21 oktober: Historieskrivning och historiesyn under antiken. Mats Persson, professor emeritus i Idé- och lärdomshistoria.
. - Fredag 28 oktober: Deltagarredovisning: Antiken – från Kaos till demokrati. Scenföreställning av folkhögskolans deltagare.
. - Fredag 2 december: Rockin’ pneumonia and the boogie-woogie flu. Afroamerikansk rhytm and blues 1945-1960 och dess samspel med gospel, blues, jazz, rock och soul. Olle Johansson, författare till boken ”En skivsamlares memoarer” och f.d. ordförande i Svenskt rockarkiv, håller det femte föredraget i sin serie om afroamerikansk musik.
. - Fredag 9 december: Kulturella kraftfält på landsbygden – Riddarhyttan. Företrädare för Region Örebro, Region Västmanland och en rad kommuner inom regionerna gästar seminariet. OBS kl 13-16.
. - Fredag 16 december: Små scener med djur – En komisk föreställning om maktstrukturer, hierarkier och system. Premiär på ett nyskrivet samtidsdrama av Teatermaskinen
…………….
Kulturella kraftfält på landsbygden
Kulturrådet har fördelat totalt 37 miljoner kronor i bidrag till 87 aktörer i hela Sverige till regional kulturverksamhet – däribland Region Örebro län som får 400.000 kronor till utvecklingsprojektet Kulturella kraftfält på landsbygden.
”Syftet med det interregionala projektet Kulturella kraftfält på landsbygden är att utveckla, samla och sprida kunskap om hur kultur kan fungera som en organisk och nödvändig del i landsbygdsutveckling i Örebro län och Västmanlands län. Kultur förstås här i vid mening. Det inbegriper kultursektorn, kreativa näringar och immateriellt kulturarv. Ordet kulturella kraftfält används för att beskriva plats- och spårbundna företeelser som illustrerar platsens kultur, tradition, berättelser och dess ”själ”. Kulturella kraftfält är sällan uppmärksammade av innovationsstödjande system, men är avgörande för utvecklingen av den lokala platsen. Genom intervjuer kommer projektet att identifiera, kartlägga och analysera olika kulturella kraftfält på landsbygden i de två länen. Projektets resultat kommer löpande att ventileras på workshops. Här ges möjlighet för återkoppling till och reflektion från projektets olika målgrupper. Workshops kommer att genomföras på landsbygden i respektive län”, enligt projektbeskrivningen.
Projektet är den första insatsen i ett interregionalt samarbete mellan Region Örebro län och Region Västmanland med fokus på kultur och landsbygd. Projektet relaterar till de nationella kulturpolitiska målen på flera sätt, men först och främst genom att det vill främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas, samt att det vill främja ett internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan.
I förarbetet till denna projektansökan har erfarenheter från Kulturreservatets folkhögskola i Riddarhyttan (Västmanland), Skinnskattebergs kommun (Västmanland), samt kommunerna Askersund och Laxå (Örebro län) spelat en avgörande roll. Dessa aktörer kommer till stora delar att fungera som projektets arbetsgrupp och kompletteras med en projektledare. Det fortsatta samarbetet kommer att involvera allt fler aktörer från offentlig sektor, civilsamhälle, näringsliv och forskning i länen. Efterhand kommer styrgrupp och arbetsgrupp att planera och genomföra ytterligare projekt och satsningar på temat kultur och landsbygd.
…………….
Kulturreservatets folkhögskola i Riddarhyttan – precis på gränsen mellan Örebro och Västmanlands län – erbjuder vuxenutbildning på grundskole- och gymnasienivå. Kulturreservatets folkhögskola är också en folkhögskola som sätter frågor kring landsbygdsutveckling och kultur högt på agendan.
Kultur | Örebro
Örebronyheter
Källa LindeKultur
Related Posts
Latest News
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login