- Oinspirerat BIK Karlskoga tog tre poäng
- Örebroarnas chans att vara med och utforma konstbiennalen OpenArt 2026
- Välkommen till utställningen ”När Finland kom till Sverige”
- Karlskogafesten 2025 utökas till en tvådagars festival
- 98 miljoner kronor till länet bäst i Sverige
- Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll i att förutspå inflation
- Örebro HK var aldrig nära Färjestad
- Julgransplundring i centrala Örebro
- Problem med elbussarna i Örebro
- Kumla kommun tar emot din gran
Hornhinnekirurgi i toppklass
Hornhinnekirurgin på ögonkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro tillhör landets främsta och är i nivå med de allra bästa internationellt, kliniken är topputrustad med den senaste moderna tekniken och här arbetar tre av landets hornhinnekirurger som behärskar en ny avancerad operationsmetod.
Redan på 1960-talet utfördes den första hornhinnetransplantationen i Örebro. Sedan dess har verksamheten utvecklats och förstärkts med avancerad teknisk utrustning och skickliga operatörer som behärskar de allra senaste operationsmetoderna.
Sjukdomar i hornhinnan
Den vanligaste orsaken till transplantation är endoteldystrofi, en sjukdom som främst drabbar äldre. Det tunna, innersta cellskiktet i hornhinnan försämras och åldras i förtid vilket leder till svullnad och försämrad syn. Den andra stora patientgruppen är unga personer där hornhinnans form förändras, så att den buktar ut och förtunnas mer och mer. Det kallas keratokonus och ger ett kraftigt brytningsfel som ofta är svårt att korrigera med glasögon eller linser. Ungefär 150 patienter per år genomgår hornhinnetransplantation på USÖ. Antingen byter man hela hornhinnan eller enbart det skikt som är påverkat av sjukdom.
Ny metod
Förr transplanterade man alltid hela hornhinnan, vilket bara i bästa fall gav full syn och med en lång läkningstid på upp till två år. Numera används en ny metod för de patienter som har sjukdom i endotelet, det innersta skiktet av hornhinnan. Endast det 10 µm tunna skiktet byts ut istället för att byta hela hornhinnan. (Som jämförelse kan man säga att ett hårstrå är ca 100 µm tjockt). Det är bara ett fåtal kirurger i Sverige som behärskar tekniken och tre av dem finns i Örebro.
– Den här metoden ger bäst resultat eftersom hornhinnans form och ljusbrytning är mer normal när man bara byter ut en liten del av den. Redan efter en vecka kan man bedöma resultatet och de flesta får tillbaka full syn om ögat i övrigt är friskt. Det är en överlägsen operationsmetod som slår ut allting som funnits tidigare, säger Eydís Ólafsdóttir som är överläkare och ansvarig för hornhinneverksamheten.
Extrem precision
De som har ärrbildningar eller förändringar i flera av hornhinnans skikt behöver andra typer av ingrepp.
– Vi hoppas kunna minska behovet av transplantation med hjälp av andra tekniker för patienter med keratokonus. Det främsta exemplet på det är cross-linking (CXL), som är en metod för att förstärka hornhinnan och motverka formförändringar. Trots det behövs ibland transplantation och tekniken kring dessa ingrepp har förbättrats betydligt sedan vi fick den utrustning som kallas femtosekundlaser, säger Eydís Ólafsdóttir.
– Den skär i hornhinnan med extremt hög precision och har en inbyggd teknologi för mycket noggrann avbildning av ögats vävnader, OCT (Optical Coherence Tomography). Med hjälp av OCT kan man ta bilder i genomskärning och direkt se hur tjock varje del av hornhinnan är, för att sedan programmera lasern att skära mycket exakta snitt, säger Dan Öhman som är Sektionschef för Ögonklinikens Kirurgiska Enhet.
Ny teknologi
Ögonkliniken vid USÖ har som enda klinik i Norden två toppmoderna operationsmikroskop med inbyggd OCT, som gör det möjligt att ytterligare förfina den mest högspecialiserade kirurgin.
Optiker i teamet
För att bedöma om en transplantation skulle förbättra synen hos patienter med hornhinnesjukdomar, är det otroligt värdefullt att kunna kontrollera det med hjälp av en kontaktlins. Numera ingår en av landets mest erfarna optiker i hornhinneteamet, med mycket stor kunskap om alla typer av kontaktlinsutprovningar.
– Har man tillgång till en duktig optiker så kan man få en bättre uppfattning av patientens synpotential. Det ger bättre kvalitet på undersökningarna före och efter kirurgi för våra patienter, och vi har möjlighet att ge dem bättre syn, säger Dan Öhman.
Hälsa | Lokalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Oinspirerat BIK Karlskoga tog tre poäng
Under fredagskvällen tog BIK Karlskoga emot Vimmerby HC hemman i...
- Posted januari 10, 2025
- 0
-
Örebroarnas chans att vara med och utforma konstbiennalen OpenArt 2026
Den 8 januari öppnde ansökningarna till folkets jury. Folkets jury...
- Posted januari 10, 2025
- 0
-
Välkommen till utställningen ”När Finland kom till Sverige”
Örebro kommun bjuder in till vandringsutställningenen När Finland kom till...
- Posted januari 10, 2025
- 0
-
Karlskogafesten 2025 utökas till en tvådagars festival
Karlskoga kommun har glädjen att bjuda in till årets stora...
- Posted januari 10, 2025
- 0
-
Personbil och minibuss krockade i Karlskoga (Uppdatering)
En trafikolycka har inträffat på E18 i Karlskoga, det är...
- Posted januari 10, 2025
- 0
-
Trafikverket bygger järnvägsbro över väg 50
Trafiken leds förbi väg 50 från 15 januari när Trafikverket...
- Posted januari 10, 2025
- 0
-
98 miljoner kronor till länet bäst i Sverige
Post- och telestyrelsen har fördelat bredbandsstödet för 2024, och det...
- Posted januari 10, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login