Högt blodtryck fortsätter öka

By on 30 december, 2024

Andelen med högt blodtryck fortsätter att öka i befolkningen. Var fjärde person i Örebro län uppger nu att de lever med högt blodtryck, visar ny statistik som Hjärt-Lungfonden sammanställt från Folkhälsomyndigheten.

Sedan 2005 har andelen Örebroare med högt blodtryck ökat från 20 till 24 procent.

— Högt blodtryck är den vanligaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt och den viktigaste orsaken till förtida död. Därför är det viktigt att hålla koll på sitt blodtryck, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Antalet personer som lever med högt blodtryck fortsätter att öka i landet. Mer än var fjärde person uppger nu att de lever med högt blodtryck. I Örebro län har det skett en ökning från cirka 20 procent 2005 till cirka 24 procent 2024, visar ny statistik som Hjärt-Lungfonden sammanställt från Folkhälsomyndighetens nyligen publicerade nationella folkhälsoenkät ”Hälsa på lika villkor”, som bygger på självrapporterad information från personer 16 år och äldre som bor i Sverige.

— Det lönar sig att behandla högt blodtryck, även hos äldre. Man kan sänka sitt blodtryck genom att röra på sig, äta mindre salt, dricka mindre alkohol och stressa mindre. Det finns även effektiva blodtryckssänkande läkemedel, som kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung.

Att ha högt blodtryck ger ofta inte några symtom men det ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och för tidig död. Därför är det viktigt att känna till sitt blodtryck genom att regelbundet låta kontrollera det.

I åldersgruppen 65–85 lever omkring hälften med högt blodtryck enligt tidigare forskning. Trots det har mer än var tionde person i åldersgruppen inte koll på sitt blodtryck, visar en ny opinionsundersökning genomförd av Verian på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.

 Opinionsundersökningen visar att 82 procent känner till sitt blodtryck, men mer än var tionde person inte gör det, vilket innebär en betydande risk för oupptäckt högt blodtryck. Elva procent svarade att de inte känner till vilket blodtryck de har och sju procent svarade ”vet ej”.

Fakta högt blodtryck (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Högt blodtryck (hypertoni):
Blodtrycket är det tryck som uppstår i artärerna när blodet pumpas ut från hjärtat. Trycket är som högst när hjärtat drar ihop och tömmer sig (det systoliska trycket) och som lägst när det vilar mellan sammandragningarna (det diastoliska trycket).

Normalt blodtryck anses ligga under 140 mmHg för det systoliska trycket och under 90 mmHg för det diastoliska trycket. Högt blodtryck är en av de starkast bidragande orsakerna till hjärt-kärlsjukdom som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt och kan leda till förtida död. Grunden för behandlingen av högt blodtryck är livsstilsförändringar vad gäller kost och fysisk aktivitet. Det innebär regelbunden motion, mindre salt och alkohol, stopp för rökning och snusning samt hantering av negativ stress. Livsstilsförändringarna kan behöva kompletteras med blodtryckssänkande läkemedel

Symtom:
Högt blodtryck ger i allmänhet inga symptom. Det är först vid riktigt högt blodtryck som man kan få tydligare symptom, till exempel kraftig trötthet, illamående, svår huvudvärk och andnöd. Det är därför viktigt att regelbundet låta kontrollera sitt blodtryck.

Drabbade i siffror: Högt blodtryck är vanligt och andelen i befolkningen med högt blodtryck stiger med åldern. I Sverige har drygt var femte person högt blodtryck och i 65-årsåldern handlar det om drygt hälften. Förekomsten av högt blodtryck ökar i Sverige, framför allt bland män.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Hjärt-Lungfonden

You must be logged in to post a comment Login