Högkostnadsskyddet höjs

By on 17 mars, 2025
Genrebild

Regeringen har idag presenterat en proposition som innebär att högkostnadsskyddet för läkemedel uppdateras, syftet är att säkerställa en hållbar finansiering av läkemedelskostnaderna.

— Det är nödvändigt att öka kostnaderna i statens budget för läkemedel för att säkerställa att alla patienter får tillgång till de behandlingar de behöver. Men det kräver också att patienternas egenavgift behöver höjas för att klara en långsiktig finansiering. Regeringen kommer att följa utvecklingen noggrant utifrån patientens perspektiv eftersom läkemedel är en väsentlig del av hälso- och sjukvården, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson 

De senaste decennierna har inneburit stora framsteg i den medicinska utvecklingen av nya behandlingsmetoder inom hälso- och sjukvården, fler sjukdomar och tidigare obotliga eller svårbehandlade tillstånd kan behandlas i dag. Detta har bidragit till ett längre och friskare liv hos befolkningen. Den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning, ökningen av kroniska sjukdomar och de ökade möjligheterna till behandling har emellertid lett till att statens utgifter för läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet har ökat kraftigt och prognoser visar på fortsatt snabbt ökande kostnader. 

Högkostnadsskyddet är av yttersta vikt för att läkemedel och förbrukningsartiklar ska var tillgängliga för alla som behöver det, samtidigt måste systemet för högkostnadsskyddet bidra till en hållbar finansiering av dessa varor. Statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 49 procent från 2012 till och med 2024, utifrån 2024 års penningvärde, medan motsvarande ökning för patientens egenavgift har varit 17 procent under samma period. Under 2025 tillförs 6 141 miljoner kronor till läkemedelsförmånerna, samtidigt minskas förmånen med 540 miljoner kronor till följd av en justering av trappan i högkostnadsskyddet. 

Förändringen innebär att patienten betalar hela beloppet för läkemedel upp till 2 000 kronor, jämfört med dagens gräns på 1 450 kronor. I det första trappsteget kommer patienten att betala 75 procent av kostnaderna, i stället för tidigare 50 procent. Gränsen för frikortet förblir oförändrad vid 7 117 kronor, men patientens totala kostnad ökar till 3 800 kronor. Patienter som når gränsen för frikort kommer att betala 900 kronor mer per år. 

Egenavgifterna för läkemedel beräknas öka med cirka 540 miljoner kronor för 2025, 2 160 miljoner kronor för 2026 och 2 700 miljoner kronor för 2027.

Regeringen kommer att följa utvecklingen noggrant för att hantera eventuella konsekvenser, lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Äldre föreskrifter gäller fortfarande för inköp av förmånsberättigade varor om det första inköpstillfället inträffat före den 1 juli 2025.

Regeringen betonar att förändringen är nödvändig för att säkerställa en stabil och hållbar finansiering av läkemedelssystemet över tid. En nära dialog med kommuner, regioner och civilsamhället kommer att vara avgörande för att följa upp förslaget.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Socialdepartementet

You must be logged in to post a comment Login