Hög tid att söka sommarjobb i Örebro läns kommunala företag

By on 20 mars, 2022

Nu är det hög tid för ungdomar att söka sommarjobb i Örebro läns kommunala företag – många kommuner har deadline i början av mars. I Örebro län finns 36 kommunala företag. De har ofta ett särskilt ansvar för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och med kollektivavtal skapas även sjysta villkor.

– Att sommarjobba är ett bra sätt att få en fot in på arbetsmarknaden. Samtidigt är det ett stort ansvar att ta in unga människor i sin verksamhet. En fördel med just kommunala företag är att de är trygga arbetsgivare med kollektivavtal och koll på arbetsgivaransvaret. Vi har dessutom tagit fram handledarutbildning för att våra medlemmar bättre ska kunna ta om hand exempelvis praktikanter, säger Per Nordenstam, vd för Sobona.

Kommunala företag verkar på uppdrag av kommun eller region och med verksamhet i en rad olika branscher – allt från energi, fastigheter samt vatten och miljö till utbildning, räddningstjänst samt vård och omsorg. De har ofta ett särskilt ansvar för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. I Örebro län finns 36 kommunala företag som har kollektivavtal hos Sobona.

– De flesta ungdomar känner nog inte till vad ett kommunalt företag är, men förenklat är den gemensamma nämnaren är att man kombinerar samhällsnytta med att vara just ett företag. Den här skärningspunkten mellan det offentliga och privata gör att man kan kombinera att vara en trygg arbetsgivare, ha meningsfulla arbetsuppgifter och att samtidigt vara mer snabbfotade och mindre byråkratiska, säger Per Nordenstam.

Många kommuner har deadline nu i början av mars för att söka sommarjobb – eller feriejobb, som det egentligen heter. I Örebro län finns hela 1523 feriejobb. För den som inte får ett jobb i ett kommunalt företag är det viktigt att på egen hand säkerställa att man hamnar hos en trygg arbetsgivare.

– Några viktiga kontrollfrågor att ställa sig kan vara om arbetsgivaren har kollektivavtal, om du får en tydlig introduktion i arbetet, en handledare och rimliga arbetstider. Dessutom finns krav på att göra en skriftlig riskbedömning av arbetsuppgifterna som en minderårig ska utföra, säger Per Nordenstam.

Fyra tips till arbetsgivaren som ska anställa sommarjobbare

1. Riskbedöm arbetsuppgifterna

Gör en individuell skriftlig riskbedömning avseende de arbetsuppgifter som den minderåriga ska utföra. Huvudregeln är att de inte får utföra arbetsuppgifter som kan medföra risk för olycksfall, överansträngning eller annan skadlig inverkan på deras hälsa eller utveckling.

2. Ge en tydlig introduktion

Det är viktigt att den minderåriga personen får en bra och anpassad introduktion till arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. I introduktionen bör ingå att bli presenterad för arbetskollegor och chef samt att ta del av gällande rutiner och regler.

3. Ha en handledare

Se till att den minderårige har en handledare med avsatt tid och erfarenhet av handledning. Handledaren ska ha god kännedom om arbetet, riskerna och vilka åtgärder som krävs för säkert arbete. Uppdraget är att se till att den minderårige arbetar på ett säkert sätt och följer de rutiner och regler som gäller.

4. Håll koll på arbetstiderna

Minderåriga får jobba högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka. De ska ha en sammanhängande rast på minst 30 minuter senast efter 4,5 timmars arbete och de ska som alla andra anställda även ha pauser. Minderåriga får aldrig arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen.

5. Håll koll på villkor

Vissa löneavtal innehåller reglerade lägsta löner. När skolungdomar anställs sker det på samma villkor som övriga arbetstagare, det innebär att de kan få företrädesrätt till återanställning och konverteras. Högskole- och universitetsstudenter kan i vissa fall anställas på studentmedarbetaravtalet som har vissa avvikelser gällande det. Anställningen omfattas av kollektivavtalade försäkringar, till exempel om du skadas i arbetet, samt tjänstepensionsavtal.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Sobona

You must be logged in to post a comment Login