Hög personalomsättning i Örebro län

By on 13 januari, 2024
Arkivbild

Personalomsättningen bland Örebro läns kommuner akademiker är ohållbart hög, 25 procents personalomsättning över tid gör att kommunerna inte kan ge bästa möjliga service till kommuninvånarna.

Akademikerförbundet SSR har sammanställt en rapport, om kommunernas personalomsättning med siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) med krav på åtgärder.

Personalomsättningen bland akademiker var högst i Hallsberg, Lekeberg och Degerfors. När närmare hälften byter jobb blir det svårt att upprätthålla en bra service till medborgarna.

– Vi ser en osunt hög personalomsättning i landets kommuner vilket beror på brister i arbetsmiljö i kombination med dålig löneutveckling och kompetensutveckling. Det måste bli mer attraktivt att vara akademiker i kommunerna, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR har tittat på personalomsättningen bland akademiker med yrken som kräver fördjupad högskolekompetens och ser att personalomsättningen som lägst på minst 22,4 procent varje år mellan åren 2014 och 2022. Vi konstaterar att det är extremt högt vi jämförelser med andra sektorer. Inom statlig sektor var personalomsättningen ca. 12 procent.

– Erfarenhet måste löna sig. Vi har sett över tid att personalomsättningen är ett enormt problem, inte minst i socialtjänsten där personalomsättningen är närmare 30 procent. Det tar tid att komma in i jobbet och vi måste få en situation där fler trivs och vill stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten, säger Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.

Personalomsättning akademiker Örebro läns kommuner 2021-2022:

Örebro län Askersund 29%
Örebro län Degerfors 45%
Örebro län Hallsberg 47%
Örebro län Hällefors 26%
Örebro län Karlskoga 23%
Örebro län Kumla 37%
Örebro län Laxå 25%
Örebro län Lekeberg 47%
Örebro län Lindesberg 33%
Örebro län Ljusnarsberg 41%
Örebro län Nora 33%
Örebro län Örebro 24%

Samlad personalomsättning Örebro läns kommuner sett till utvalda yrkesgrupper:

  Yrke (SSYK)     Andel slutat 2022
  Biståndsbedömare m.fl.     20,3%
Kuratorer     23,9%
Personal- och HR-specialister     28,0%
Planerare och utredare m.fl     25,8%
Socialsekreterare     34,1%

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Akademikerförbundet SSR

You must be logged in to post a comment Login