- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Hemmaodlare har bin och andra insekter i åtanke
Av Sveriges nästan 300 arter vilda bin är en tredjedel hotade i Sverige, uppger Naturvårdsverket, det råder brist på sandiga miljöer där vilda bin kan anlägga bon och blomrika miljöer där de kan få mat.
I samband med Pollineringsveckan, som i år inträffar den 20–28 maj, ger Plantagen fem tips på vad alla kan göra för att bidra till den biologiska mångfalden.
Hela 40 procent av svenskarna har den biologiska mångfalden i åtanke när de odlar. Plantagens årliga rapport Växttrender 2023 visar att intresset för att odla hållbart fortsätter att öka, nästan 8 av 10 svenskar väljer lokala växter och fröer men bara 31 procent uppger att de odlar bivänliga växter. För de som inte har den biologiska mångfalden i åtanke uppges den främsta orsaken till detta vara brist på kunskap.
– Det är så viktigt att intresset fortsätter att öka och att vi alla gör ännu mer för att främja den biologiska mångfalden. Vi märker att det fortsatt finns ett stort behov av att informera och vägleda konsumenterna till hållbara val därav är Pollineringsveckan ett initiativ som vi på Plantagen verkligen värdesätter, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.
Enligt Växttrender 2023 vill 60 procent av svenskarna se fler insatser för pollinerande insekter i området där de bor. Under Pollineringsveckan, som lanserats av Pollinera Sverige, infaller Världsbidagen 20 maj och därefter Biologiska mångfaldens dag 22 maj. Syftet med Pollineringsveckan är att sätta fokus på biologisk mångfald, pollinerande insekter och artrikedom.
– Det första steget mot en mer levande trädgård är att sluta städa och rensa så mycket. Många vilda växter som pollinatörerna är beroende av betraktas i trädgårdssammanhang som ogräs som ska rensas bort. Men ogräs är egentligen bara växter på fel plats, de är ofta både vackra, nyttiga och goda. Vi kommer fokusera på att sprida kunskap och lyfta deras värde med start under Pollineringsveckan, berättar Anna Lind Lewin som driver Pollinera Sverige tillsammans med Lotta Fabricius Kristiansen.
Plantagen har flera initiativ för att den enskilde odlaren ska kunna göra val som är bra för pollinatörer. Tillsammans med Pollinera Sverige har Plantagen tagit fram en Pollineringsskola som vänder sig till både barn och vuxna.
Plantagen har även ett utökat sortiment av produkter som är Bra för bin, kunnig personal och skyltning i butikerna som vägleder konsumenterna att välja produkter utifrån biologisk mångfald. Plantagens experter svarar även på frågor om biologisk mångfald på Fråga Plantagen.
Nöje | Örebro
Örebronyheter
Källa: Plantagen
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login