Här är gymnasieprogrammen som ger jobb

By on 27 november, 2017
Arkivbild
Ungdomar som har läst ett yrkesprogram inom bygg, fordon eller vård och omsorg har stora chanser att få jobb inom ett år efter att de avslutat gymnasieskolan. De ungdomar som dessutom har fullföljt gymnasiestudierna med examen har allra störst möjlighet att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden. Se listan med hur stor andel av eleverna på respektive gymnasieprogram som har fått jobb.

– Att få ett jobb under det första året efter gymnasieskolan är en mycket bra start på yrkeslivet. Här ser vi tydligt att många yrkesprogram kan ge den möjligheten, säger Torun Rudin, enhetschef på Skolverket.

Fyra yrkesprogram ledde säkrast till jobb
Ungdomar med examen från bygg- och anläggningsprogrammet och fordons- och transportprogrammet hade i störst utsträckning etablerat sig ett år efter avslutade gymnasiestudier. Av dessa ungdomar hade över hälften, 54 procent, en etablerad ställning på arbetsmarknaden. Det innebär bland annat att de hade en årsinkomst på minst 187 100 kronor och inte hade varit registrerade som arbetslösa under året. Även de ungdomar som avslutat programmen vård- och omsorg och VVS- och fastighet med examen hade en stark ställning på arbetsmarknaden efter utbildningen.

Om man räknar in de ungdomar som hade en osäker eller svag ställning på arbetsmarknaden, ledde betydligt fler yrkesprogram till arbete. Ungdomarna i dessa två grupper hade lägre årsinkomst än de som räknas som etablerade på arbetsmarknaden. De kan dessutom ha varit arbetslösa under delar av året.

Branschnära jobb
Vård- och omsorgsprogrammet var det program som i störst utsträckning gav jobb inom den bransch som ungdomarna hade utbildat sig för. Nio av tio arbetade i branschen ett år efter examen. Även de som studerat vid bygg- och anläggningsprogrammet och industriprogrammet fick vanligtvis jobb i branschen. 75 procent arbetade inom byggindustrin respektive 72 procent inom tillverkningsindustrin.

Examen viktig
Gymnasieexamen hade betydelse för hur väl ungdomarna etablerade sig på arbetsmarknaden, visar vår statistik. Av de ungdomar som fullföljt ett yrkesprogram med examen hade 42 procent en etablerad ställning på arbetsmarknaden. Det är en betydligt större andel än de ungdomar som i stället fick studiebevis där drygt var fjärde, 27 procent, var etablerade. I gruppen ungdomar som hade fullföljt gymnasieskolan utan examen hade över hälften av ungdomarna en osäker eller svag ställning på arbetsmarknaden.

Vi ser att en examen från gymnasieskolan verkligen kan göra skillnad. Det är viktigt att få godkända betyg och de elever som behöver stöd av skolan för att nå dit ska också få det, säger Torun Rudin.

Stor chans till jobb efter ekonomiprogrammet
Det är inte enbart yrkesprogram som leder till arbete kort tid efter gymnasieskolan. Nästan var femte ungdom som fullföljt ett högskoleförberedande program med examen hade en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år senare. Störst andel kom från ekonomiprogrammet där 25 procent av ungdomarna med examen var etablerade.

Regionalt
Örebronyheter

Fakta om statistiken
Skolverkets statistik redovisar vad de ungdomar som avslutade sina gymnasiestudier läsåret 2013/14 gjorde ett år efter gymnasieskolan, kalenderåret 2015. Detta är den första årskullen som lämnat gymnasieskolan efter gymnasiereformen 2011.
Omkring 84 200 ungdomar fullföljde gymnasieskolan med examen eller med studiebevis på minst 2 500 poäng läsåret 2013/14. Ungefär en fjärdedel av dessa ungdomar var etablerade på arbetsmarknaden ett år senare medan en tredjedel hade en osäker eller svag ställning på arbetsmarknaden. En tredjedel studerade på högskola, Komvux, yrkeshögskola eller folkhögskola. Omkring tre procent av ungdomarna varken arbetade eller studerade.

You must be logged in to post a comment Login