Här är farorna som lurar för din hund i jul

By on 9 december, 2022
Bild: Trygg Hansa

December är en extra riskfylld månad för våra fyrbenta vänner. Julmat, julbak, levande ljus och pynt är bara några av farorna som lurar. Advent och jul är också en tid fylld med resande och stora umgängen, där det är lätt att glömma bort hundens välmående i all uppståndelse.

Linnéa Kjellén, hundens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, delar med sig av sina bästa tips på hur du gör julen till en god och frisk högtid för din hund.

Fet mat, godis, julpynt och släktträffar hör julen till. Men bland all julstress och alla godsaker gäller det att vi inte glömmer bort våra hundar, som både kan få i sig fel saker, skada tassarna och bli oroliga och stressade när matte och husse har fullt upp med julfirandet.

Redan nu börjar hemmen fyllas med pynt och godsaker som hundar kan bli sjuka av. Choklad och russin är potentiellt livsfarliga för hunden. Russin kan orsaka njursvikt och choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hunden. Även deg med jäst kan vara problematiskt och leda till att hunden blir alkoholpåverkad. Dessutom bör man vara försiktig med levande ljus och presenttillbehör.

– Choklad och russin är typiska julsaker som är farliga för hunden, men många tänker inte på att hunden kan bli dålig av fet och salt mat. Varför inte göra lite extra köttbullar utan lök eller salt som hunden kan njuta av? Dessutom är det superviktigt att hålla koll på julklappssnören när julklapparna rivs fram – de kan lätt fastna i hundens tarmar med akut operation som följd, säger Linnéa Kjellén, hundens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Skapa trygghet för hunden på resan

Under hela december och under julen är många på resande fot och träffar släkt, vänner och bekanta. Förutom riskerna med godsaker och pynt är det enkelt att glömma bort hunden mitt i allt sociala ståhej.

– Skäm inte bara bort hunden med mat, men se till så hunden känner sig delaktig och också får njuta av högtiden. Planera in saker som just din hund tycker om att göra. Är man på resande fot är det också viktigt att komma ihåg att hunden behöver hjälp att inte stressa upp sig. Har ni en transportbur hunden är van att vila i kan det vara en bra idé att ta med den så att hunden har någonstans att gå undan och få lugn och ro, säger Linnéa Kjellén.

Oavsett om man firar jul på annan ort eller inte är det viktigt att förbereda sig för alla eventualiteter. Många verksamheter har till exempel inte öppet som vanligt under jul.

– Inför och under jul gäller det att tänka förebyggande, men också att förbereda sig på vad du gör om hunden råkar ut för en olycka eller blir sjuk. Tänk också på att många veterinärer har begränsade öppettider under julhelgen, säkerställ därför att du har koll på alternativ om du vet att du kommer vara på resande fot, säger Linnéa Kjellén.

Expertens bästa tips för en god och frisk jul för hunden

Linnéa Kjellén, hundens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, har nio tips för en säker och god jul för hunden:

  1. Fet och salt mat är inte bra för hunden. Gör extra köttbullar utan lök eller salt vid sidan av familjens storkok som hunden kan njuta av.
    .
  2. Håll hunden på avstånd vid julbaket! Jäsande deg i hundens mage kan leda till en alkoholpåverkad och oberäknelig hund. Var även försiktig med saffran, det kan i större mängder vara farligt för hunden.
    .
  3. Håll hunden borta från chokladen och russinen. Russin kan orsaka njursvikt hos hunden och choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar. Ring och rådgör med veterinär om din hund får i sig något av dem.
    .
  4. Säkerställ att de levande ljusen är utom räckhåll för hunden. Duscha genast hunden i svalt vatten om hunden råkar bränna sig.
    .
  5. Var försiktig med julpyntet och presenttillbehör. Särskilt julklappssnören är populärt hos hunden men kan lätt fastna i tarmarna med akut operation som följd.
    .
  6. Glöm inte bort hunden mitt i allt socialt ståhej. Skäm inte bara bort hunden med godsaker.
    .
  7. Anpassa planerna så hunden känner sig delaktig och också får njuta av högtiden – gör saker som just din hund tycker om att göra.
    .
  8. Skapa trygghet för hunden på resande fot i okänd miljö. Om hunden är ovan vid miljön ökar risken att den smiter iväg. Om hunden är van att vila i en transportbur kan det vara en bra idé att ta med den så att hunden har någonstans att gå undan och få lugn och ro.
    .
  9. Många veterinärer har begränsade öppettider under julhelgen. Säkerställ att du har koll på alternativ om du vet att du kommer vara på resande fot. Man kan till exempel kontakta 2288 Djurens Vårdguide som erbjuder oberoende och kostnadsfri rådgivning till alla med hund och katt.

Sverige
Örebronyheter

Källa Trygg Hansa

You must be logged in to post a comment Login