Här är expertens svar på de tre vanligaste frågorna i däckbutiken

By on 25 oktober, 2024
Bild: Vianor

Vintern närmar sig och med den kommer nya krav på vinterdäck. Många svenskar är därför i behov av nya vinterdäck, och förbereder sig inför den kommande säsongen.

Vianors säljchef för privatkunder i Sverige, Sofie Tuvinger, svarar på de vanligaste frågorna om vinterdäck.

Från och med den 1 december skärps lagarna för vinterdäck i Sverige, den tidigare M+S-märkningen (Mud and Snow) räcker inte längre. Nu krävs det att vinterdäcken antingen har en snögreppsmärkning eller är dubbdäck, för att uppfylla kraven för svåra vinterförhållanden.

Snögreppsmärkningen visas med en symbol av tre toppar och en snöflinga, som finns på EU-etiketten eller däckets sidovägg. Denna märkning garanterar att däcket är speciellt utformat, för att klara av tuffa vinterförhållanden.

I Sverige är vinterdäck obligatoriska mellan den 1 december och den 31 mars när det är vinterväglag. Det minimala mönsterdjupet för vinterdäck är 3 mm, men det rekommenderas att ha ett mönsterdjup på minst 5 mm för att säkerställa säkerheten i slaskiga eller snöiga förhållanden.

Med dessa nya krav kommer många bilägare köpa nya däck i höst. Sofie Tuvinger delar med sig av de tre vanligaste frågorna, som bilägare ställer innan de bestämmer sig för vilka vinterdäck de ska köpa.

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Frågan om man ska välja dubbdäck eller odubbade däck är alltid aktuell. Svaret beror på faktorer som din bil, körstil och vilka vägförhållanden du vanligtvis stöter på.

— Om du mest kör på välskötta huvudvägar och har en aktiv körstil i isiga, snöiga och blöta förhållanden, kan odubbade däck vara ett bra val. Vill du däremot alltid ha det bästa greppet på is, särskilt på isiga sidovägar, så rekommenderar vi dubbdäck, säger Sofie Tuvinger.

Friktionsdäck erbjuder bra komfort och är tysta, och de kan bytas ut tidigare på hösten och sitta kvar längre på våren. Dubbdäck ger å sin sida extra säkerhet, även under svåra vinterförhållanden.

Sofie påpekar också att skillnaden mellan dubbdäck och friktionsdäck har minskat de senaste åren.

— Greppet hos premium friktionsdäck har förbättrats avsevärt, och de ligger nu mycket närmare dubbdäck när det gäller säkerhet. Dagens dubbdäck är också bekväma och lätta att köra med, förklarar Tuvinger.

Budget eller premium?

En annan vanlig fråga handlar om skillnaden mellan billiga och premiumdäck. De kan se likadana ut, men vad skiljer dem åt?

— Varje däck fungerar i olika förhållanden. Premiumdäck är dock utvecklade för att prestera under hela den svenska vintern, från blöta höstvägar till snöiga mittvintern och isiga vägunderlag på våren. De erbjuder större säkerhet och förutsägbarhet i alla väder, förklarar Sofie Tuvinger.

Hon nämner också att premiumdäck ofta tillverkas på ett mer hållbart sätt, med högkvalitativa material och genomgår rigorösa tester.

”Det innebär att du får ett däck som är både hållbart och energieffektivt, och i längden blir premiumdäck faktiskt mer prisvärda än vad de först kan verka.”

Speciella däck för elbilar?

En annan fråga som dyker upp allt oftare, är om elbilar behöver speciella vinterdäck.

Svaret är kort och gott nej. Om däcken har tillräcklig lastkapacitet och de tekniska specifikationerna stämmer, behöver du inte investera i speciella däck för elbilar.

Sofies förklaring är något längre:

”Många premiumdäck passar bra för elbilar, men om du letar efter bästa prestanda, hållbarhet och komfort i en tyst elbil utan motorljud kan speciella modeller för elbilar vara ännu bättre.”

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login