- Mingel – *Makeriet* Fredag 15 November 2024
- Vinstmaskinen BIK Karlskoga rullar vidare
- Vinnare av Örebro kommuns landsbygdspris 2024
- Tårtkonstnären Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs
- Tamarindens energidelning ska inte beskattas beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen
- Barnsmärtforskare axlar ny roll
- Unik överenskommelse för barns rättigheter
- Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer
- Orange Day uppmärksammas i Askersunds kommun
- Stor mängd stulen data har publicerats
Håller brädspelen på att förlora mot internet
I över 5 000 år har brädspel fungerat som en samlingspunkt för familjer och vänner. Men vill vi fortfarande flytta runt fysiska spelpjäser eller väljer vi att ”passa” när det gäller den analoga underhållningen till förmån för onlinespel och sociala medier? ”Brädspelet är mer aktuellt än någonsin”, menar spelexperten Thomas Vigild.
Det hela började med en tärning gjord av ben från getter. Med tiden har många olika spelbrädor och pjäser tillkommit och i dag har de flesta hem ett stort urval av spel. Men är det dags att slänga dem nu och gå över till att spela online som ungdomarna, eller ska vi ta ett steg tillbaka och damma av de fysiska spelen?
– Brädspelet är mer aktuellt än någonsin. Med brädspel får du en gemensam upplevelse, en stämning och en leksituation runt ett bord. Då ser vi plötsligt varandra på nya sätt: du ser vad din familj och du själv kan, och ni ser varandra i ögonen. Spel är unikt när det gäller att skapa relationer och sociala band och att ha en gemensam stund då vi lägger undan telefonerna och bara är tillsammans. Det har vi verkligen ett behov av. I dag finns det så många webbsidor och sociala medier som ständigt kräver vår uppmärksamhet. Det är skönt att lägga det åt sidan, sätta det på paus och koncentrera sig på ett brädspel istället. Och förstå mig rätt – det kommer inte att konkurrera ut det digitala och det ska det inte heller göra. Men spel kan göra att det blir enklare att prata med varandra. De kan skapa rum för känslor och interaktion – och det är något som alltid är relevant, förklarar Thomas Vigild som är juryordförande för brädspelspriset Guldbrikken, lärare på spellinjen på Vallekilde Højskole i Danmark och spelrecensent i tidningarna Weekendavisen och Politiken.
Vinterhalvåret är högsäsong för att samlas inomhus och göra det vi nordbor är bäst på: att mysa. Men vad har brädspel som böcker eller filmer inte har?
– Spel kräver din närvaro och att du är fokuserad hela tiden. Det är väldigt kul om man ger det hela sin uppmärksamhet och samtidigt lär känna sina medspelare. Att spela skapar social samvaro och gör att vi utvecklas tillsammans under mys och närvaro, menar Thomas Vigild, som också gärna delar med sig av ett tips till småbarnsföräldrar: – Om du är förälder så vet du att det kan vara svårt att komma hem till ett barn som vill att du ska ge namn åt några leksaksfigurer. Det kan ibland vara svårt att sätta sig in i leken. Då är det enklare med spel, där det finns regler och mål och det är tydligt vad man ska göra. Spelet kan utvecklas till en lek och det kan lära dig och ditt barn att leka tillsammans. Om jag ska lyfta fram en enda fördel så är det just att spel är en inbjudan till lek och närhet.
“Spel är på sätt och vis en livslektion i att misslyckas”
Det finns pedagogiska spel, strategispel, familjespel, simuleringsspel, musikspel, tärningsspel, frågespel, krigsspel – och så journalistens favorit: ordspel. Kanske är du en av dem som tycker att spel är för barn och möjligen även för barnsliga vuxna. Men brädspel har haft, och kommer enligt experten även framöver att ha, andra syften än att bara underhålla de yngsta.
– Förr i tiden användes spel för att förklara sammanhang. De var ett verktyg och en effektiv undervisningsform för att lära sig mer om gudar och de var en del av uppfostran under 1800-talet. Man lärde sig genom att leka. Spel bidrar till bildning och har även använts som en del i exempelvis militärutbildningar, berättar Thomas Vigild och fortsätter: – Spel ändrar vårt sätt att tänka. Våra hjärnor utvecklas genom spel på ett helt annat sätt än vad som är möjligt med andra underhållningsmedier. Det blir roligare att lära sig när man spelar – och man lär sig samtidigt konsten att misslyckas. Det är jättetrist att alltid vinna. Vi måste utmana oss själva ibland, eftersom det är en så härlig känsla att lyckas med något svårt. Det blir ett slags livslektion i att misslyckas under trivsamma former och på så vis bli bättre.
Läraren, som nyligen har besökt Kanada med sina elever för att se hur spelutvecklingen ser ut där, ser det kanske föga förvånande som sin uppgift att föra in spel mer aktivt i undervisningen i landets skolor.
– Jag använder spel när jag undervisar i beteendepsykologi och kroppsspråk. Vi arbetar då med företeelser som bluff, lögn, möten och attraktion samt tittar generellt på beteenden. Om det var upp till mig skulle man börja analysera spel ute i skolorna och arbeta med interaktion redan inom de närmaste fem åren. Då skulle barnen lära sig allt från att spela spel och tolka regler till att lära ut dem till andra. Det skulle göra dem mer medvetna om sig själva och andra. I läroplanen för en femteklass skulle det till exempel kunna stå att eleverna ska bygga egna spel och sedan engagera de lägre klasserna så att spelen lever vidare. Och en examen skulle kunna vara uppbyggd som ett ”escape room” där uppgifterna har formen av gåtor som ska lösas, föreslår Thomas Vigild.
Brädspelet är här för att stanna
Hos leksaksdistributören AMO Toys ser man inte heller några tecken på att brädspelet skulle vara på väg att bli omodernt.
– Det fina med brädspel är att man kan använda dem som tidsfördriv eller underhållning, och man kan välja att använda en egen strategi eller att samarbeta. Alla kan vara med och finns det något som samlar människor så är det just brädspel. Jag tror att de flesta har minst ett fint minne där ett brädspel är inblandat, säger Jakob Andersen som är marknadschef för AMO Toys.
Vem har inte varit frustrerad över att bli slagen i Fia med knuff? Haft turen med sig i Kalaha? Grubblat eller jublat över nästa steg i Backgammon? Och försökt lära sig schack? Vissa brädspel har blivit klassiker som har spelats i generation efter generation.
– Det som återkommer i de klassiska spelen är att vi använder huvudet och lär oss nya saker, samtidigt som vi lär känna varandra bättre och kan få till ett bra samtal, säger Thomas Vigild.
Och just den goda stämningen är det ännu mer fokus på i dagens nya spel.
– Det kommer fler och fler spel där det inte bara handlar om att vinna över varandra utan också om att samarbeta. Och så finns det spel som har tagits fram för att passa in i vår stressiga vardag där man kan hinna med en snabb runda och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle.”I spel som exempelvis Replay, som finns på många brädspelskaféer, kan människor leka och skratta tillsammans. Det faktum att just sådana kaféer finns är ett tecken på att brädspel är i högsta grad aktuella än idag, berättar Jakob Andersen.
Thomas Vigild förklarar vilken grundläggande ingrediens som måste finnas i ett spel för att det ska vara bra: – Reglerna ska vara enkla men komplexiteten stor. Vi ska inte bli färdiglärda. Det ska ske en utveckling och finnas ett historieberättande som bidrar till stämningen och väcker vår nyfikenhet.
Flera av AMO Toys brädspel har i år nominerats till årets spel i både Danmark, Sverige och Norge. I bedömningen läggs det stor vikt vid om spelet är roligt att spela – och inte minst om det fortsätter att vara det.
Brädspel 2.0
Trots att den digitala vågen rullar vidare förutspår Thomas Vigild att brädspel kommer att spela en ännu större roll i framtiden.
– Jag har varit juryordförande för Guldbrikken i 10 år. Under den tiden har det hänt enormt mycket och det kommer det också att göra under de närmaste åren. Kvaliteten kommer att öka och vissa spel kommer närmast att likna konstverk med riktigt fina pjäser. De kan bli en fast del av matbordet eller hela rummet. Det kommer flera retrovågor där de klassiska spelen gör comeback. Det blir samtidigt mer demokratiskt så att även mer nischade spel får utrymme. Det kommer att komma hybrider mellan brädspel och teknik som vi redan ser början på i dag. Och precis som med e-sport kommer vi att få se professionella turneringar som sänds i TV eller online.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Mingel – *Makeriet* Fredag 15 November 2024
Makeriet 2024.11.15 * Fredag * Stig in till Makeriet och...
- Posted november 16, 2024
- 0
-
Vinstmaskinen BIK Karlskoga rullar vidare
Under fredagskvällen tog BIK Karlskoga an Kalmar HC på bortaplan...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Vinnare av Örebro kommuns landsbygdspris 2024
Under hösten har örebroarna kunnat nominera till Örebro kommuns landsbygdspris...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Tårtkonstnären Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs
När Gohar Petrosyan fick en tårtbeställning av en vän till...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Tamarindens energidelning ska inte beskattas beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen
Elen som ska delas i kvarteret Tamarinden ska inte beskattas,...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Barnsmärtforskare axlar ny roll
Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Unik överenskommelse för barns rättigheter
Unik samverkansöverenskommelse för barns rättigheter. Igår, den 14 november, signerade representanter...
- Posted november 15, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login