- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Hållbart gösfiske i fler stora sjöar
Gösen är en populär matfisk, den är uppskattad av fritidsfisket och ekonomiskt viktig för yrkesfisket. Mest gös fångar yrkesfisket i Hjälmaren, Mälaren och Vänern. I samtliga dessa sjöar är detta gösfiske nu MSC-certifierat.
Gösen hamnar på sjunde plats i svenskt yrkesfiske (inklusive hav, kust och sjöar), om man räknar på ekonomiska värdet i första handelsledet. Mer än 98 % av den gös som fångas i yrkesfisket tas i sötvatten; främst i just de tre sjöar vars fiske nu MSC-certifierats*. Gösfisket i Hjälmaren fick som det första insjöfisket i världen MSC-märkning 2007. Under sommaren i år MSC-certifierades även gösfisket i Mälaren och Vänern.
– Gösfisket i alla dessa sjöar bedöms som uthålligt, och MSC-märkningen är en kvalitetsstämpel som man fått tack vare det, säger Ulrika Beier, miljöanalytiker vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).
För att ett fiske ska få MSC-märkning krävs flera saker. Förvaltningen av fisken måste fungera väl och det måste bland annat finnas möjlighet att begränsa fisket om det skulle behövas. MSC tittar också på hur det fiske som är inriktat på gös påverkar andra fiskarter och miljön i sjön som helhet.
Dessutom görs en bedömning av fiskbeståndet. Finns det föryngring och tillräckligt mycket lekmogen fisk? Är storleksstrukturen någorlunda natur-lik? Är fisketrycket kanske för hårt? Den bedömningen bygger på data från SLU Aquas undersökningar. SLU Aqua gör besök hos yrkesfiskare där fisken mäts, vägs och provtas. Institutionen genomför också egna provtagningar med översiktsnät samt med hydroakustik och trålning, med ett brett syfte för att få data på hela fisksamhället. De här undersökningarna görs bland annat inom ramen för resurs- och miljöövervakning, och används främst av förvaltare och för forskning men kan också komma till användning i samband med MSC-certifiering.
– Våra undersökningar visar bland annat på positiva effekter av regeländringarna i Mälaren 2012, då minimimåttet på gös höjdes till 45 cm. 4-, 5- och 6-åriga gösar har nu en högre medelvikt i Mälaren, eftersom de får lov att växa lite till innan de fiskas. Vi hoppas att framtida studier ska ge ännu bättre mått på det samlade fisketrycket från yrkesfiske och fritidsfiske. För detta behöver vi mer data från fritidsfisket, säger Ulrika Beier.
Förutom biologiska dataunderlag som stöd till förvaltningen arbetar SLU Aqua på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV med att utveckla metoder för att kunna bedöma bestånd i sjöar och längs kusten, exempelvis gös, där ansvaret ligger utanför EU, inklusive riktlinjer och gränsvärden för när bestånden kan anses må bra och om fisket är uthålligt.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login