- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
Hållbarhetsfokus i interregionalt slöjdresidens
Nio yrkesverksamma slöjdare och hantverkare från åtta län, deltar i ett interregionalt slöjdresidens den 27 juni – 2 juli på Mattila i värmländska finnskogen.
Deltagarna kommer utforska slöjdens roll i förhållande till skog, skogsbruk och hållbarhet genom att slöjda med material som tas på plats i skogen runt Mattila.
Deltagarna har olika infallsvinklar på slöjden och skogen och planerar att lägga fokus på olika material och tekniker. Med på residenset är bland andra slöjdarna River Karlsson, Örebro och Joakim Nilsson, Karlskoga. Båda är träslöjdare från Örebro län.
River Karlsson arbetar idag på ett sätt där naturens former och träets vridningar och rörelser styr en del av slutresultatet. River vill utveckla formgivningsdelen av slöjdandet och då gärna i dialog med de andra residensdeltagarna.
– När jag tänker på att samarbeta inom slöjd och hantverk så tänker jag hur människor som slöjdar tillsammans kan komplettera varandras verk utan att lägga oss i och peta hur andra ska göra saker och ting men ändå att få vara nyfiken, ge och ta inspiration och vara med i varandras utvecklingsprocess, säger River.
Joakim Nilsson brinner för det traditionella sättet att förhålla sig till material och tillverkningstekniker inom träområdet, att jobba så nära handen som möjligt med yxa, handhyvel, stämjärn och andra handverktyg.
– Jag ser ett ökat intresse för handtillverkade träföremål och under residenset vill jag utveckla bruksföremål som är användbara i vardagen, berättar Joakim.
Hur slöjden bidrar till hållbar utveckling
Under residenset Slöjden, skogen och hållbarheten ges deltagarna tid för egen utveckling i sitt slöjdande och utrymme att tillsammans undersöka hur slöjd och hållbarhet kan kommuniceras till olika målgrupper. Fokus ligger även på hållbart företagande och hur slöjden kan bidra till ett hållbart skogsbruk. Centralt i arbetet är slöjdens möjligheter och bidrag till de globala målen för Agenda 2030.
Slöjdkonsulenterna vid Örebro läns museum är med och arrangerar residenset. Hållbarhetsområdet är viktigt för dem och ett av deras bidrag är att knyta en sakkunnig person på området till residenset för att inspirera deltagarna till att lyfta hållbarhetsfrågorna tydligare till sin verksamhet.
– Vi har ett samarbete med Helena Hansson fil dr i design vid Göteborgs universitet, HDK. Hon kommer att besöka residenset under veckan och genomföra en workshop med deltagarna för att koppla ihop deras olika slöjdverksamheter med de globala målen för hållbar utveckling, säger Lars Petersson, länshemslöjdskonsulent vid Örebro läns museum.
Slöjdmaterialet direkt från skogen
En bärande idé med residenset är att koppla ihop slöjdens behov av material med ett hållbart bruk av skogen. Därför etablerar arrangörerna samarbete med markägare runt Mattila. Fram till residenset startar pågår inventering av vilket slöjdmaterial deltagarna vill använda.
– Vi håll er på och inventerar vilka material som deltagarna vill använda. Vi ser fram emot att utforska skogarna runt Mattila och se hur skogen kan användas i slöjden. Genom projektet vill vi använda och utmana skogen i nya och utvecklande samarbeten som bidrar till att vidga slöjden, säger Kajsa Stinnerbom, hemslöjdsutvecklare, Region Värmland
Residenset på Mattila ingår i det treåriga interregionala samarbetsprojektet Slöjden, skogen och hållbarheten som ägs av Dalarnas Hemslöjdförbund och drivs i samarbete med hemslöjdsutvecklare och -konsulenter i Region Värmland, Region Gävleborg, Upplandsmuseet, Västmanlands läns hemslöjdsförbund och Örebro läns museum. Projektet genomförs med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH. Utlysningen av detta års residens ledde till 33 ansökningar och nio valdes ut.
Deltagare 2023
- Johan Huuva, Värmland
- Daniel Evaeus, Stockholm
- Maria Lindberg, Dalarna
- Ellinor Siljeström, Västmanland
- Joakim Nilsson, Karlskoga
- Henning Lemcke, Uppsala
- Ulrika Jäger, Värmland
- Birgitta Ryberg, Västra Götaland
- River Karlsson, Örebro
Kultur | Sverige/Örebro/Örebro län
Örebronyheter
Källa: Örebro läns museum
Related Posts
Latest News
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login