Håll färgade och ofärgade glasflaskor separerat

By on 31 december, 2014

Nyårsafton är en kväll för löften, bubbel och fyrverkerier. Näst efter midsommar är nyårsfirandet den helg då Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ser en ökad inlämning av både färgat och ofärgat glas i återvinningsbehållarna. Champagneflaskor och mousserande vin står för en stor andel. Allt glas som källsorteras transporteras till Svensk Glasåtervinning i Närke, där man återvinner materialet och säljer vidare till glasbruk.

Att producera nytt glas av återvunna glasflaskor och -förpackningar kräver mindre mängder energi och avger dessutom mindre mängder koldioxid. Glasbruken behöver både färgad och ofärgad glasråvara. Den ofärgade råvaran är särskilt känslig. Om färgade glasförpackningar hamnat i en behållare för ofärgade måste innehållet klassas som färgat. Det medför att glasbruken tvingas producera sitt ofärgade glas av sand, soda och kalk i stället för att använda återvunna glasförpackningar.

Vid tillverkning av ofärgat glas använder glasbruken 40 procent återvunna glasförpackningar, 50 procent används vid tillverkning av brunt och hela 90 procent vid tillverkning av grönt glas. Ännu mer återvunna glasförpackningar skulle kunna användas, främst vid tillverkning av ofärgat glas.

Att göra ännu mer gott, för miljön är ett nog så bra nyårslöfte. Samtidigt vet vi alla hur svårt det kan vara att hålla löften som görs på nyårsafton. För mig är vetskapen om att alla glasförpackningar kan användas igen ett tillräckligt bra argument, för att jag ska fortsätta källsortera mina flaskor och glasburkar, säger Kent Carlsson, vd för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Så här i mellandagarna arbetas det intensivt med att återvinna förpackningar och tidningar och se till att hålla återvinningsstationerna redo för att ta emot mer. Men ibland blir det ändå fullt innan tömmarna kommer på plats. Till FTI:s kundservice (tfn 0200-88 03 11) kan hushållen rapportera fulla behållare. Från 20:00 på vardagar och 16:00 på lördagar och söndagar, när kundservice inte är bemannad, kan fulla behållare anmälas och synpunkter lämnas på webbsidan www.ftiab.se/jul.

Oavfyrade fyrverkerier och smällare måste du lämna till polisen, endast de får hantera dessa. Och avfyrade kapslar från fyrverkerier och smällare hanterar du som brännbart hushållsavfall. Lägg den tomma kapseln i den vanliga soppåsen, säger Annica Dahlberg vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

Men tänk på att de tomma pappersförpackningarna som fyrverkeripjäserna levererades i lämpar sig också alldeles utmärkt att återvinnas.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login