- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Guld och DNA ska upptäcka sjukdomar
I ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet har forskare byggt nanotrådar av guld ovanpå DNA-molekyler. Dessa trådar, som formas på DNA i en utvald sekvens, utgör en struktur i sig som kortsluter vid elektrisk kontakt och därmed blir ytterst känsliga och snabba sensorer för att detektera biomarkörer.
En biomarkör, eller biologisk markör, kan mätas i blod eller vävnad och ger information om människokroppens tillstånd. Biomarkörer används i olika sammanhang, till exempel för att ställa sjukdomsdiagnoser, och därför är det viktigt att snabbt och effektivt kunna upptäcka dem.
Det är av den anledningen som forskare nu genom att sträcka DNA-molekyler genom hålen i ett poröst material lyckats använda dem som matrismaterial för bildandet av guldtrådar. Detta för att sedan exempelvis kunna använda dem som just snabba och känsliga biosensorer.
Bakom tillvägagångssättet står bland annat professorerna Wouter van der Wijngaart på KTH och Mats Nilsson på Stockholms universitet och Scilifelab.
Wouter van der Wijngaart berättar att forskarna först förankrat korta DNA-molekyler på ytan av ett membran gjort av polykarbonat. Därefter förlängs de korta DNA-molekylerna till att bli jättelånga, som sedan dras genom porerna med hjälp av vakuumtorkning. Genom att skölja membranet med en lösning bestående av pyttesmå guldpartiklar i nanometerstorlek som bara kan binda sig till DNA-molekyler i viss sekvens, har forskarna fått guldnanotrådarna genom membranet.
Vad är då utsträckt DNA – streched DNA?
– DNA rullar ihop sig naturligt, precis som ett garnnystan. För att skapa användbara trådstrukturer så behöver vi sträcka ut garnnystanet till en lång tråd, alltså utsträckt DNA.
Vanliga DNA-molekyler är mycket långa, i människan cirka 3 meter om de skulle sträckas ut. Wouter van der Wijngaart och de andra forskarna använder sig dock av konstgjort DNA.
– Likväl så rullar DNA:et ihop sig, men slumpmässigt.
Har detta gjorts tidigare? Finns det liknande metoder för att snabbt detektera biomarkörer? Vad är i så fall skillnad mot er metod?
– Ja, detta har gjorts tidigare, men bara på släta ytor. Detta betyder att tidigare sätt att göra detta på varit begränsade. Bland annat har man då behövs 100 gånger så mycket DNA till att börja med. När det kommer till att använda nanotrådarna för att detektera olika biomarkörer så kan vår lösning vara 100 gånger bättre på att upptäcka dessa, säger Wouter van der Wijngaart.
Han tillägger att det är väsentligt enklare att sträcka DNA:et med deras nya metod, och dessutom passar den nya metoden mycket bättre till att mäta flera biomarkörer samtidigt, så kallad multiplexade mätningar. Detta är viktigt i framtidens medicin, där man vill kunna mäta tiotals eller kanske hundratals biomarkörer samtidigt.
Förutom Wouter van der Wijngaart och Mats Nilsson har även forskarna Maoxiang Guo (KTH) och Iván Hernández-Neuta samt Narayanan Madaboosi (Stockholms universitet) varit involverade i arbetet.
Forskningsarbetet har bland annat finansierats av China Scholarship Council och Vetenskapsrådet, arbetet har precis uppmärksammas via en akademisk publicering i den vetenskapliga tidskriften Microsystems and Nanoengineering (Nature Publishing Group).
Hälsa | Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Man betalade 401 000 kronor för gratis bio hela livet
En man i västsverige vann Filmstadens auktion under Musikhjälpen och...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Regeringen motverkar kriminell ekonomi
Regeringen har beslutat att Polismyndigheten ska inrätta ett finansiellt underrättelsecentrum,...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Sverige samarbetar med USA
Sverige samarbetar med USA för att motverka otillbörlig informationspåverkan och...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login