Grekland: Läkare Utan Gränser tvingas stänga covid-19-center på Lesbos

By on 1 augusti, 2020
Foto: Ihab Abassi

Läkare Utan Gränser tvingas stänga ett isoleringscenter för patienter med misstänkt covid-19 på den grekiska ön Lesbos. Detta sker efter bötesföreläggande från lokala myndigheter och potentiellt åtal för brott mot stadsplaneringen.

Läkare Utan Gränser fördömer å det skarpaste myndigheternas misslyckande när det gäller frågan om hur isoleringscentret ska kunna hållas öppet. Det finns fortfarande en risk att covid-19 sprids i det närbelägna Morialägret, där fler än 15 000 människor lever hopträngda och med bristande möjligheter att sköta sin hygien. Stängningen av isoleringscentret kommer att leda till en avsevärt sämre kapacitet när det gäller covid-19 på ön – vilket i sin tur kan få förödande konsekvenser ifall ett utbrott inträffar i Morialägret, varnar Läkare Utan Gränser.

– Med tanke på den globala pandemin är vi väldigt besvikna över att de lokala myndigheterna inte drog tillbaka bötesföreläggandet, även om vissa aktörer gjorde ett försök, säger Stephan Oberreit, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Grekland.

– Den ordinarie hälso- och sjukvården på Lesbos kommer inte att kunna hantera följderna av ett utbrott i Moria, vilket också är anledningen till att vi öppnade isoleringscentret. I dag har vi, högst motvilligt, tvingats lägga ner en avgörande pusselbit i insatsen mot covid-19 i lägret, säger han.

Ett bötesföreläggande riktas mot centret
Läkare Utan Gränsers isoleringscenter på Lesbos öppnade den 6 maj. Det var resultatet av en gemensam ansträngning från medicinska organisationer på ön, med stöd av tjänstemän och det lokala sjukhuset. Centret var den enda plats på Lesbos där personer i Morialägret med symptom på covid-19 kunde isoleras och få medicinsk vård.

Sedan den första juli har ett bötesföreläggande riktats mot centret liksom hot om ett potentiellt åtal för brott mot stadsplaneringen. Detta sker trots att centret ingår i den akutplan som tagits fram av migrationsdepartementet, med syfte att förhindra spridning av coronaviruset bland invånarna som sitter fast i Morialägret.

– Det är häpnadsväckande att lokala myndigheter hindrar oss när vi försöker skydda sårbara individer, samtidigt som vi bevittnar de enorma kränkningarna av mänsklig värdighet i Morialägret där tusentals människor lever under totalt omänskliga villkor, säger Stephan Oberreit.

Omöjligt att vidta förebyggande åtgärder
De cirka 15 000 personerna som för närvarande befinner sig i Moria har ytterst litet utrymme att röra sig på och begränsad tillgång till tvål och vatten, vilket gör det närmast omöjligt att vidta förebyggande åtgärder som fysisk distansering och regelbunden handtvätt. Bland invånarna i lägret finns drygt 3 000 personer som tillhör riskgrupper, till följd av ålder eller kroniska sjukdomar. Läkare Utan Gränser fortsätter att kräva omedelbar evakuering av alla sårbara individer från Morialägret, inklusive de med störst risk att drabbas av covid-19.

– Detta är inte första gången – och förmodligen inte sista heller – som vi och andra humanitära organisationer ställs inför liknande hinder när vi försöker bistå flyktingar och migranter och därmed fylla de luckor som lämnats av europeiska och grekiska myndigheter, säger Bertrand Perrochet, operativt ansvarig på Läkare Utan Gränser.

– Att människor de senaste fem åren suttit fast i mottagningscenter på de grekiska öarna har orsakat enormt mycket skada. Och nu under den pågående pandemin hindras Läkare Utan Gränser från att svara på det hot mot folkhälsan som myndigheterna har försummat, säger han.

Läkare Utan Gränser är öppna för en diskussion med grekiska myndigheter om vad som kan göras för att minska risken för covid-19 i Morialägret. Vid vår klinik i Moria fortsätter vi samtidigt att bistå med pediatrisk vård, sexuell och reproduktiv hälsa och psykologiskt stöd.

Hälsa | Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

You must be logged in to post a comment Login