Gratis författare till alla universitet – så ska forskartexterna bli bättre

By on 1 februari, 2020

Efter en uppmärksammad serie workshops om kreativt skrivande för forskare vid Uppsala universitet, ledda av författaren Magnus Linton, gör Riksbankens Jubileumsfond (RJ) och Institutet för framtidsstudier nu en stor satsning för att erbjuda text- och skrivutveckling till forskare vid alla svenska lärosäten – gratis.

– RJ betalar min lön i ett halvår för att resa runt i landet och hålla seminarier om levande text och skrivandets utmaningar med alla typer av forskare, säger Magnus Linton. Det är en ny och helt unik grej. Vad jag vet har något liknande aldrig gjorts i Sverige. Det blir ett slags ambulerande textlaboratorium och kan handla om allt från små doktorandgrupper till större föreläsningar för hela institutioner där forskare vill diskutera text, stil, lust, skrivande, essäistik och bredare sakprosa – universiteten väljer själva nivåerna och sammanhangen.

Projektet Skriven mening är förlagt till Institutet för framtidsstudier, en självständig forskningsstiftelse med särskilt uppdrag att kommunicera tvärvetenskaplig forskning till hela samhället. Satsningens målsättning är att inspirera och främja svensk sakprosa – narrative non-fiction – baserad på vetenskap, men också att inspirera akademiker till mer levande skrivande i största allmänhet. Magnus Linton kom i somras ut med boken Text & Stil – om konsten att berätta med vetenskap (Natur & Kultur) och är idag anställd som redaktör på Institutet för framtidsstudier.

– Att skriva facktext är en kombinationskonst med kraft att snabbt förändra kunskap och tänkande – men vad är det som ska kombineras, med vilka redskap och med vilken ton? Här råder stor förvirring bland många ovana skribenter men med rätt enkla medel och insikter kan stora framsteg göras av alla forskare som söker effektiva former för lustfyllt berättande, säger Magnus Linton.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Institutet För Framtidsstudier

You must be logged in to post a comment Login