Gräsbränder vanliga så här års – tänk på det här om du eldar i påsk

By on 2 april, 2021

Gräsbränder förknippas ofta med sommar och torka. Men tvärtemot vad många tror sker många utomhusbränder i början av våren när temperaturen stiger och fjolårets gräs torkar. Försäkringsbolaget If listar de vanligaste orsakerna till gräsbränder och uppmanar till försiktighet vid eldning utomhus.

Att tända eldar så här års är inte riskfritt. Det är stor risk för gräsbränder i delar av landet.

– Det är ofta torrt i marken den här perioden och spridningsrisken är stor. Gnistor kan flyga iväg och antända torrt gräs, säger Per Sjölander, expert på byggskador på If.

Kraftig ökning av antalet gräsbränder i fjol
Förra året såg If en stor ökning av utomhusbränder under början av våren. Flera byggnader brann ned. Vanligaste orsakerna till bränderna var eldning utomhus, ogräsbränning med gasolbrännare och laddning av redskap.

– Vi hade en ganska torr vår och dessutom många med en oväntad samt ovan situation med arbete hemifrån. Många fick nog mer tid till att gå ut för att fixa i trädgården på gott och ont, säger Per Sjölander.

– Det är inte ovanligt att folk som eldar utomhus tappar kontroll över elden så att träd eller byggnader brinner ned. Tyvärr förekommer det också att hela bostadshus stryker med, fortsätter Per Sjölander.

Att tänka på vid eldning
Om du väljer att elda så tänk över riskerna i förväg och förbered släckutrustning:

– Ingen som råkar tända eld på sin omgivning hade tänkt att det kunde gå så illa. Det är viktigt att välja en plats där elden inte riskerar att spridas till annat brännbart.

– Var varsam, se till att brasan verkligen slocknat när du är klar och tänk på att det kan glöda långt ner i backen om du eldat en stund. Var även försiktig med gasolbrännare vid ogräsborttagning och laddning av batterier till redskap, tillägger han.

I många kommuner råder eldningsförbud under extra brandfarliga perioder. Många har också generellt eldningsförbud i tätbebyggt område.

– Kontrollera alltid om det är eldningsförbud innan du tänder en eld. Förhållandena kan snabbt ändras, säger Per Sjölander.

Ifs tips för säker eldning ute:

  • Respektera eldningsförbud. Följ brandriskprognoser på smhi.se.
  • Tänk igenom vilken släckutrustning som behövs. Den som tänder en eld har ansvar för att den släcks.
  • Undvik att elda när det blåser. Tänk också på vindriktningen.
  • Blöt ned marken som ligger i närheten så att elden har svårare att sprida sig.
  • Undersök att inga djur (som till exempel igelkottar eller huggormar) gömmer sig i rishögen före antändning.
  • När du eldat färdigt är det viktigt att brasan blir helt släckt. Kratta ur glöden och dränk eldhärden i vatten. Kontrollera under flera timmar efter avslutad eldning att brasan inte blossat upp igen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: if

You must be logged in to post a comment Login