Gör inte dessa 7 stora misstag när du ska löneförhandla!

By on 11 december, 2021
Arkivbild

Att vi alla ska ha en lön som är konkurrenskraftig och som vi förtjänar är viktigt för oss alla. När vi väl har satt oss ner vid förhandlingsbordet med chefen så är det som alltid viktigt att vi även är så noga förberedda som vi bara kan vara.

Du är där av en anledning!

Till att börja med så är det alltid viktigt att du vet om att du är viktig för din arbetsgivare då det absolut bästa som en klok arbetsgivare kan investerai är en kompetent arbetstagare.

Även om vi sedan har förberett oss själva på bästa möjliga sätt, där vi är laddade till tänderna med alla argument som vi har, för att vi ska få den där saftiga löneförhöjning som vi också förtjänar, så finns det också en hel del misstag som vi måste undvika att göra till varje pris.

Som en god hjälp på vägen så får ni här våra 7 absolut bästa tips på misstag att undvika när du väl satt dig ner vid förhandlingsbordet med din chef.

1. Det viktigaste av allt, först av allt.

Du måste kunna argumentera och motivera anledningarna till att du förtjänar en högre lön. Detta gäller allt från de arbetsuppgifter du utför, hur din lön ser ut i jämförelse med dina kollegor, vad är det du presterar på din arbetsplats, dina erfarenheter och nya kunskaper, ditt utökade ansvar m.m.

Utöver att du kan motivera anledningarna till att du förtjänar en högre lön så bör du också vara förberedd på vilka motargument som din chef kan komma med så att du även kan besvara dessa på ett bra sätt. 

Att inte vara nog förberedd att kunna motivera och argumentera om varför man förtjänar en löneförhöjning är det absolut största misstag som du kan göra och av den anledningen så kräver det att du är så noga förberedd inför ditt lönesamtal som du bara kan vara.

2. Gå inte ut för lågt.

Om du anser det vara motiverat att du förtjänar en löneförhöjning på 2000 kr per månad så bör istället begära 3000 kr. Din chef kommer alltid att vilja förhandla ner det begärda belopp som du än lägger fram på förhandlingsbordet så se till att ta ordentlig höjd på det belopp du begär.

Detta kan göras som en liknelse med när du ska sälja en begagnad bil eller liknande på Blocket. Om du exempelvis vill få 10 000 kronor för din gamla Volvo så bör du inte lägga ut den till detta belopp i din säljannons då det av köparen alltid förväntas att finnas ett visst utrymme för förhandling i priset. 

Önskar du få 10 000 kronor för din bil så är det istället bättre att du lägger ut den till försäljning för 12 000-13 000 kronor och där du och köparen ändå till slut kanske möts kring det belopp som är det belopp som du minst kan acceptera.

3. Låt inte chefen komma med första budet.

Gör inte misstaget med att låta chefen komma med sitt bud först då det i sådana fall kan vara svårt att hamna där du önskar. Lägg fram ditt bud på 2000 kronor mer i månaden mer eller mindre så fort som ni har satt er tillrätta och var sedan beredd med dina motiveringar och argument för din sak.

Skulle din chef istället få komma först med ett bud på låt oss säga 500 kronor mer i månaden, ja då kan också vara svårt att komma överens i och med att ni är för långt ifrån varandra.

4. Sitt inte som en trött säck potatis.

Gör inte misstaget med att visa upp en kroppsspråk som visar att du inte tror på det du säger. Även om du känner pulsen slå och att du inte känner dig bekväm i situationen så försök att ta ett par djupa andetag och kom ihåg varför du sitter där du gör, för att du ska få den lön som du förtjänar.

Sjunk inte ihop som slö säck potatis och titta inte ner i bordet eller någon annanstans i rummet än rätt in i chefens ögon. Din chef är varken mer eller mindre värd än dig själv och är precis som du en vanlig människa. Se till att du med ditt kroppsspråk visar att du är självsäker och trygg med det du säger.

5. Snacka inte skit om dina kollegor.

Såklart så förtjänar du en lika hög lön som dina kollegor när ni också utför samma arbetsuppgifter men se vad du än gör till att inte snacka skit om dina kollegor. 

Att Lisa tar en 5 minuter extra rökpaus per timme eller att Bengt alltid är 10 minuter sen på grund av att bussen alltid är försenad varje morgon är inte din sak att meddela chefen vid en löneförhandling.

6. Låt inte ditt temperament bli till din nackdel.

Du vinner inget på att bli aggressiv eller att komma med hot eller utpressning om att du minsann kommer att sluta om du inte får den lön som du faktiskt förtjänar.

7. Byt inte ämne.

Att ungarnas aktiviteter kostar mera, att ditt årskort till favoritlagets matcher har höjts eller att bensinpriset har gått upp är inga hållbara argument för att du förtjänar en löneförhöjning. Håll dig till ämnet och diskutera enbart jobbrelaterade frågor.

Även för många chefer så kan det också vara svårt att hålla sig till ämnet när lönesättning ska diskuteras. Detta kan många gånger ske när man som arbetstagare bor och arbetar i glesbygd. Här kan många chefer ha som helt osanna argument att du som arbetstagare skulle ha mindre utgifter enbart för att du bor och arbetar i glesbygd, när sanningen egentligen är precis tvärtom.

Informera i alla dessa fall chefen om att detta verkligen inte stämmer och att du betalar lika mycket för ditt boende där du bor som om du skulle bo i en stad samt att även kostnader för bensin (på grund av långa avstånd) och för mat är dyrare för dig som bor i glesbygd mot i jämförelse för någon som bor i en stad.

I just detta exempel så kan det också vara bra att upplysa chefen om att ni är där för att diskutera din lön för den kompetens som du kan erbjuda och inte för att diskutera vilka eventuella utgifter som du kan tänkas att ha och inte ha varje månad.

Sammanfattningsvis

Se alltid till att du på alla sätt och vis är så pass bra förberedd som du bara kan vara inför ditt lönesamtal med din chef. Lägg på ett sakligt sätt fram dina motiveringar om varför du förtjänar en god löneförhöjning och kom även ihåg att kunna besvara eventuella motargument från din chefs sida.

Det kan också vara bra att du under mötets gång ställer ledande frågor till din chef och där han/hon får chansen att besvara vad som han/hon anser vara de faktorer som krävs för att en än högre löneförhöjning ska kunna bli aktuell till kommande år.

Skriv även gärna ner alla dessa svar och övrig information som du får under tiden som du samtalar med din chef. Genom att du skriver ner denna information så har du också bra förutsättningar att kunna genomföra dessa förbättringar till ert nästa lönesamtal och där då du även kan hänvisa till chefens tidigare information och hur du har uppfyllt dessa krav.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Contentalot

You must be logged in to post a comment Login