- BIK Karlskoga tog extrapoängen mot tabell tvåan
- Våld är inte en privatsak
- Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
- Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
Goda råd på vägen med Karin Jedselius
”Lämna stressen hemma och kör efter dina egna begränsningar”, säger Karin Jedselius från Vägens Hjältar på Kanal 5. Vintersäsongen är här och med den också mörkare dagar och luriga vägförhållanden. Medans den första snön nått Sveriges nordligaste delar för flera veckor sedan så har de södra delarna fortfarande plusgrader – något som dock kan skifta från dag till annan.
Vi ringde upp vår ambassadör Karin Jedselius för att få lite tips inför stundande helger då många ger sig ut i trafiken. Till vardags arbetar Karin på Assistancekåren i Örebro men är kanske mest känd som Bärgar-Karin på den populära TV-serien Vägens Hjältar.
Vilken typ av olycka är egentligen den mest förekommande, sett till de du själv oftast åker ut på?
– Jag skulle säga att det vanligaste nog är kökrockar och upphinnande-olyckor dvs. när man blir påkörd bakifrån eller kör på någon för att man inte själv hinner bromsa.
Är detta den vanligaste orsaken till olyckor generellt? Eller vad skulle du säga ligger bakom de flesta olyckor som sker ute på vägarna?
– Allt som oftast beror olyckor på bristen av uppmärksamhet, ett mönster som tyvärr är alldeles för vanligt förekommande på våra vägar. Anledningen kan nog kopplas till den generella stressen i dagens samhälle. Det finns även en viss faktor i fordonet i sig som kan påverka olycksrisken. Det är viktigt att köra med bra däck och ett överlag kördugligt fordon – men i slutändan är det den mänskliga faktorn som avgör.
Vad skulle du säga är det absolut viktigaste man skall tänka på innan man sätter sig i bilen?
– Det viktigaste man ska göra är att lämna stress och jäkt hemma så man kan fokusera på körningen.
Vad ser du som de största riskerna med att ge sig ut på vägarna i vinter?
– Riskerna på våra vägar under vintertid är till största delen halkan. Sen finns även risker som snömodd och dålig sikt som kan orsakas av både snörök och lågt stående sol. Men är man bara medveten om detta och kör efter sin förmåga så är vinterväglag inte värre än något annat. Du själv som förare vet dina begränsningar, kör efter dessa.
Vad har du själv för rutiner innan du sätter dig i bilen inför en långresa?
– När jag sätter mig i bilen och ska åka långt så ser jag till att bilen är i gott skick. Jag kollar oljestickan, ser över däcken och fyller på spolarvätska. Jag ser också till att det finns lite extra varma kläder i bagaget och så brukar jag ladda hem några bra poddar till spellistan – och självklart så fyller jag på med lite gottig färdkost. Jag brukar inte tänka på vilken tid jag ska vara framme utan kör enligt ”jag kommer när jag kommer-principen” – att stressa hjälper sällan.
Det är mycket vägarbeten och stora infrastrukturprojekt runtom i landet, vad ska man som trafikant särskilt tänka på i dessa situationer?
– Det är och kommer alltid att finnas vägarbetare av olika slag ute på våra vägar utan detta skulle vi inte ha några farbara vägar att åka på. Ha detta i åtanke när du ska ut och åka, räkna med att det kan ta lite extra tid att ta sig fram om det är eventuella väghinder. Det brukar sällan göra så mycket om du nu skulle råka komma en halvtimme för tidigt – om det visar sig att allt flyter på hela vägen. Viktigt att tänka på när man passerar vägbyggen, vägarbeten eller andra hinder på vägen så – sakta ner! Allt som oftast finns det människor som arbetar på vägen vid sådana tillfällen och din tid är aldrig viktigare än deras liv. Rätta dig i ledet vid köbildning och lämna plats åt eventuella utryckningsfordon, det räddar liv om vi tillsammans kan hjälpas åt.
Om olyckan då ändå är framme, hur ska man som medtrafikant agera?
– Om olyckan ändå är framme och du är först på plats så ska du som medtrafikant först och främst se till så att du själv är säker. Försäkra dig om att du står så pass bra till så att du själv inte riskerar att bli påkörd eller skadad. Varna andra bilister med triangel och varningsblinkers. Efter det så kan du se över skadeläget, är någon skadad så larmar du såklart 112. Kommer du som medtrafikant fram senare i ledet eller passerar en olycka i motsatt riktning eller liknande där hjälpen redan har nått fram så uppmanar jag att inte ta varken bilder eller åka sakta förbi för att titta – koncentrera dig på din körning och fortsätt din färd. Blir du sittande i köer så finn dig i det, försök inte tränga dig fram eller kliva ur ditt fordon för att titta. Ha i åtanke att det hade lika gärna kunnat vara du. Lämna plats för räddningsfordon och bärgare som måste fram. Innan vi fått göra vårt jobb så kommer inte du inte någonstans i alla fall.
Från den 1 december är det lag på att ha vinterdäck på, om det råder vinterväglag. Hur ska man tänka kring valet av däck? Och vad kör du själv med?
– Att välja rätt däck kan vara livsavgörande, mitt tips är att aldrig kompromissa när det kommer till just däck. Valet av däck inför vintern är ju lite beroende på vart i landet man bor och kör och hur och vart man nyttjar sin bil. Jag skulle råda att prata med sin däckverkstad om man är osäker – de är proffs och kan hjälpa dig att hitta rätt. Själv kör jag på dubbdäck, Continental IceContact™ 3. Valet var mycket enkelt, jag vill åka säkert med mina barn och eftersom det blir många rundor upp till Jämtlandsfjällen så var dubbdäck att föredra. Glöm aldrig – rätt däck räddar liv.
Slutligen – dina tre bästa tips inför bilresan i vinter?
- Se till att ha bra däck
- Ta god tid på dig
- Se till att ha varma kläder till alla som färdas i bilen, om man av någon anledning blir ståendes längsmed vägen.
Regionalt
Örebronyheter
Källa Continental
Related Posts
Latest News
-
BIK Karlskoga tog extrapoängen mot tabell tvåan
Under fredagskvällen var det dags för toppmöte i Hockeyallsvenskan när...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Fyrverkeripjäs startade brand
En brand har startat efter kastad fyrverkeripjäs, SOS-alarm meddelar att de...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Våld är inte en privatsak
Mäns våld mot kvinnor är en brottslighet som ofta sker...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Cyklist krockade med personbil (Uppdatering)
En cyklist och bilist har kolliderat vid Åby i Örebro,...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man körde påverkad
Man i 35-årsåldern misstänkt för grov olovlig körning samt rattfylleri...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Nya öppettider för förskola och fritidshem
Från 1 januari 2025 kommer det att göras vissa ändringar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
På måndag den 25 november klockan 18.00, hålls årets sista...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login