God hörsel och syn kan stärka hjärnans funktion hos äldre

By on 27 mars, 2025
Genrebild

När vi åldras försämras vår kognitiva förmåga, det blir svårare att minnas, orientera sig i tid och rum och lösa problem. Men god hörsel och syn har en positiv inverkan på äldres kognitiva förmåga.

Det visar Andreea Badaches doktorsavhandling i handikappvetenskap vid Örebro universitet.

— Genom att bevara god hörsel och syn hos äldre kan vi öka deras självständighet, säger Andreea Badache.

Närmare 40 % av äldre i Sverige från 65 år och uppåt, lever idag med hörselsvårigheter. Ungefär 10 % drabbas av försämrad syn. I sin avhandling har Andreea Badache undersökt kopplingen mellan äldres kognitiva hälsa, som avser förmågan att ta in, bearbeta och lagra information samt hörsel och syn.

— Både vår kognitiva förmåga och vår hörsel och syn förändras över tid, och kopplingen mellan dem blir tydligare ju äldre vi blir, säger hon.

Det innebär att olika insatser, som till exempel hörapparater och ögonkirurgi, kan bromsa den kognitiva nedgången som är en naturlig del av åldrandet.

— Detta kan få stora effekter på folkhälsan och ge värdefulla insikter för både beslutsfattare och vårdpersonal, säger Andreea Badache.

Positiv utveckling bland äldre i Sverige och Danmark

Samtidigt har äldres förmåga att klara av vardagliga sysslor som att äta, klä på sig och städa förbättrats i både Sverige och Danmark. Utvecklingen kan direkt kopplas till äldres kognitiva förmåga, utbildning, läsförmåga och hörselförmåga.

— Till exempel är förekomsten av hörsel- och synnedsättning lägre bland personer med högre utbildning, säger Andreea Badache.

Vidare är synnedsättning vanligare bland kvinnor än bland män, å andra sidan visar resultaten att hörselsvårigheter drabbar män i högre utsträckning.

Vad räknas som framgångsrikt åldrande?

Andreea Badache har också undersökt vad individer som är 75 år och äldre definierar som framgångsrikt åldrande. Teman de ansåg vara viktiga handlade bland annat om hälsa och psykosociala aspekter. Studien ringade även in en önskan om en lätt och smärtfri död.

— När människor åldras förändras deras definition av framgångsrikt åldrande. Individer som är 75 år och äldre möter andra utmaningar än exempelvis 65-åringar, säger hon.

Andreea Badache har använt sig av data från Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe (SHARE). Enkätstudien har mellan 2004–2017 samlat information om bland annat ekonomiska-, sociala- och hälsofaktorer som påverkar åldrandet, både på individ- och samhällsnivå. Äldre 50 år och uppåt från 28 europeiska länder och Israel har deltagit i studien, av dessa är runt 13 000 från Sveriges och runt 10 000 från Danmark.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet
Text: Jasenka Dobric

You must be logged in to post a comment Login