- Begränsad tillgänglighet till Knuthöjdsmossen under sommarhalvåret
- Författarbesök på biblioteket i Degerfors
- Kamerabevakning med drönare i samband med ÖSK-match
- Sex av tio kan inte reglerna för byte av vinterdäck
- Oatly iKaffe Vanilla och Caramel nu på Espresso House
- Slow Art Day upptäck konst på ett nytt sätt
- Här utforskar lärare vid Örebro universitet flexibla lärmiljöer
- Resan fortsätter mot Division 1 för Kumlas herrar
- Nu ska köerna till tandreglering för barn och unga kortas
- Vårtecken Nora kommun har börjat sopa gatorna
Fyrverkerier en fasa för fyrfota vänner

De flesta djur mår väldigt dåligt av höga ljud, kraftiga smällar och dofter från avfyrade raketer. Under jul och nyårshelgerna ökar antalet fall av djur som behöver vård av olika slag. Många djur är så rädda att det enda som dämpar den panik de känner är lugnande medicin.
Det händer att hundar och katter springer bort just under nyårshelgen för att de får panik. Här är viktiga råd som kan bespara husdjuret oro och lidande och som kanske kan hjälpa dig som djurägare så du inte behöver söka vård.
Här ger Catharina Kjellerstedt Leg Veterinär, Specialist i katten och hundens sjukdomar och Veterinärmedicinskt ansvarig i Evidensia råd till dig som djurägare om hur du kan lugna ditt djur. Så ni kan njuta av nyår, gå på härliga promenader och må bra av dagsljus. Passa på att leka och lära hunden nya trick till nyårsafton, det är roligt och nyttigt att fokusera på om och när nyårsraketerna sätter igång.
1. Dalta inte, det gör saken värre för djuret. Försök vara lugn och låtsas inte om smäller. Lek med hunden, kasta en boll och gör något roligt för att leda iväg tankarna på annat.
2. Fira nyår på glesbygden eller ta en tur med bilen under de värsta fyrverkeritimmarna. Lämna inte djuret ensamt.
3. Välj en avskild plats. Gå tillsammans med hunden till ett rum längst in i huset. Kanske badrummet, ett rum med fördragna fönster eller rentav hoppa in i bilen i garaget. Med lite bomull i öronen kan raketljuden dämpas ytterligare. Öva gärna att stoppa i bomullen i öronen innan då det kan vara lite obehagligt för hunden de första gångerna.
4. Bygg en koja.Ett alternativ är att göra en lugn och trygg koja skapad av isolerande filtar. Kojan ska vara en positiv plats för avslappning. Vid nyår blir då kojan en frivillig plats att vistas i, isolerat från smällarnas ljus och i viss mån även ljuden.
5. Distraherande ljud och ljus. Det är en fördel att ha på både tv och radio under hela nyårs- dygnet. Eller spela taktfast musik på hög volym runt tolvslaget.
6. Hitta en lugn hundkompis.Det är vanligt att en lugn hund smittar av sig på en rädd.
7. Glöm inte hästen och katten. Katter kan vara väldigt rädda men visar det genom att springa undan. Hästar har också ett flyktbeteende och kan vara svåra att lugna ner, så kom ihåg att titta till dem.
Det finns receptfria preparat och tillskott som har god effekt på många individer, till exempel Adaptil för hund, Feliway för katt som innehåller syntetiskt framställda feromoner med lugnande effekt. Zylkene som finns för både hund och katt är ett naturligt tillskott som används vid tecken på oro eller förebyggande då djuret kommer ställas inför en hög stressbelastning.
Idag finns ett veterinärläkemedlet Sileo som är registrerat och godkänt för lindring av akut ångest och rädsla hos hund. Det är receptbelagt och för att få det utskrivet måste hunden undersökas av veterinär.
– Det är aldrig för sent att börja träna. Som djurägare gäller det att planera i god tid inför högtider där fyrverkerier fortfarande används. Redan när hunden är valp kan t ex. skotträning påbörjas, säger Catharina Kjellerstedt.
– Har du en mycket skotträdd hund kan fyrverkerifritt nyår på något hotell nära en flygplats vara en god idé, avslutar Catharina.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Begränsad tillgänglighet till Knuthöjdsmossen under sommarhalvåret
Både smålom och många andra fåglar är mycket känsliga för...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Författarbesök på biblioteket i Degerfors
Välkomna på författarbesök med Mohlin & Nyström den 9 april...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Kamerabevakning med drönare i samband med ÖSK-match
Polismyndigheten har fattat beslut om kamerabevakning med drönare i samband...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Rörelsefrämjande samhälle för barn och unga
Barn och unga ska kunna växa upp i en miljö...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Man körde påverkad på väster i Örebro
Under tisdagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på...
- Posted april 1, 2025
- 0
-
Sex av tio kan inte reglerna för byte av vinterdäck
Nu närmar sig datumet för när dubbade vinterdäck är förbjudet,...
- Posted april 1, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login