Fyra troféjägare avslöjade från Örebro län

By on 7 april, 2021

Varje år jagas och dödas tusentals vilda djur i världen för troféer, såsom huvuden, skinn, päls eller hela uppstoppade djur. Ju mer sällsynta och mer sårbara djuren är, desto mer betalas det för att döda dem. Djurrättsalliansen kan avslöja att mellan 2017-2019 har 74 djur, bland annat lejon, flodhästar och elefanter dödats av svenska troféjägare varav fyra personer är från Örebro län. 

Under påskhelgen publicerade Expressen en artikelserie om svenska troféjägare, som bygger på Djurrättsalliansens granskning.

Djurrättsalliansen har granskat importen av jakttroféer till Sverige mellan den 1 januari 2017 fram till 31 december 2019. Granskningen är baserad på information från Jordbruksverket över utfärdade importtillstånd och visar att jakttrofér från 74 djur har importerats. Den djurart som det importerats mest troféer ifrån är flodhäst där det rör sig om 15 flodhästar, men även troféer från andra djur som lejon, geparder och elefanter har importerats efter att djuren dödats av svenska troféjägare. Jaktexpeditionerna utomlands går till olika destinationer. I Afrika, främst Sydafrika, är det populärt att jaga lejon, elefant, noshörning och leopard. De fyra troféjägarna hemmahörande i Örebro län har importerat jakttroféer från två lejon dödade i Sydafrika, två flodhästar dödade i Tanzania, två leoparder dödades i Tanzania och en savannelefant som dödades i Zimbabwe.

– Att djurs kroppar ses som troféer är absurt. En trofé ska vara ett pris för något som du har uppnått på grund av skicklighet eller talang. Troféjakt är raka motsatsen. Det är grymt, fegt och det är på tiden att Sverige inför ett importförbud av jakttroféer, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Troféjakt innebär att jakten bedrivs för att få en trofé, ett jaktminne av djuret. De vanligaste troféerna är djurens horn, huvud och skinn. Den mest utbredda formen av troféjakt sker i Sydafrika och innebär jakt på uppfödda djur. Jakten sker då på ett inhägnat område där det finns djur som är uppfödda i fångenskap. Det är inte olagligt att åka utomlands på troféjakt och döda djur som är utrotningshotade eller finns med på CITES-listan. CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Avtalet är internationellt och reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter. CITES-databasen räknade 1,7 miljoner troféer registrerade i internationell handel på tio år (2004-2014) och 200 000 av dessa var troféer från hotade arter.

För fem år sedan dödades Cecil, ett av världens mest kända lejon, av en troféjägare som betalade 50 000 dollar för att skjuta lejonet med pilbåge. Cecil skadades och led i 10 timmar innan han sköts till döds. Människor över hela världen chockerades över Cecils död. Inte bara för att det 13-åriga lejonet var så älskat, utan också för att han bodde i ett reservat och därför var skyddad. Sedan dess har över 6000 lejon dödats av troféjägare.

– Fem år har gått och troféjakten pågår fortfarande. Trots den stora ilskan från allmänheten har väldigt lite förändrats. I Sverige är det helt lagligt att importera jakttroféer från bland annat lejon, flodhästar och isbjörnar, säger Daniel Rolke.

Djurrättsalliansens granskning och sammanställning visar att 74 djur dödades av svenska troféjägare under 2017-2019 och fördelade sig på följande sätt:

  • Flodhäst: 15
  • Leopard: 12
  • Lejon: 10
  • Elefant: 7
  • Gepard: 5
  • Sabeloryx: 3
  • Isbjörn: 2
  • Noshörning: 2
  • Argali: 1
  • Arabisk oryx: 1
  • Varg: 5
  • Brunbjörn: 11

Djurrättsalliansen har startat kampanjen “Stoppa troféjakten!” och dragit igång en protestlista för att få ett importförbud av jakttroféer till Sverige och kända profiler som Rickard Söderberg, Dotter, Mian Lodalen, Suzanne Axell, Lili och Susie ställer sig bakom det kravet.

Länet
Örebronyheter

Källa Djurrättsalliansen
Läs mer här: https://djurrattsalliansen.se/2021/04/03/svenska-trofejagare-avslojade/

You must be logged in to post a comment Login