Frankrike: Undantagslagar används för att begränsa demonstrationsfriheten

By on 31 maj, 2017
Demonstrationen "en marsch för rättvisa och värdighet" den 19 mars 2017 i Paris där Amnesty Internationals observatörer fanns på plats.

En ny rapport från Amnesty International,”A right not a threat: Disproportionate restrictions on demonstrations under the State of Emergency in France” visar hur både rörelsefriheten och mötesfriheten begränsats i Frankrike sedan undantagslagarna infördes. Bland annat har hundratals miljö- och arbetsrättsaktivister hindrats från att delta i protester.

– Undantagslagar som infördes för att skydda Frankrikes befolkning från terrorhot används i stället för att begränsa människors möjligheter till fredliga protester, säger Marco Perolini, Frankrikeresearcher vid Amnesty International.

Efter de fruktansvärda attackerna i Paris den 13 november 2015 har undantagstillståndet, som infördes några dagar efter dådet, förnyats fem gånger och därmed normaliserat en rad integritetskränkande åtgärder. Bland dessa finns möjligheten att förbjuda demonstrationer på vaga grunder och förhindra att individer deltar i protester. Förra veckan gav president Emmanuel Macron signaler om att han kommer be parlamentet att förlänga det en sjätte gång.

Undantagstillståndet ger ordningsmakten tillåtelse att förbjuda sammankomster i förebyggande syfte på väldigt svepande och odefinierade grunder – med hänvisning till ”hot mot allmän ordning”. Den här makten att inskränka mötesfriheten har ofta använts oproportiornerligt.

Mellan november 2015 och den 5 maj 2017 har myndigheterna använt sig undantagsbestämmelser för att utfärda 155 förordningar som förbjuder offentliga möten plus att de förbjudit dussintals protester via allmän fransk lagstiftning.

De har också infört 639 åtgärder för att hindra specifika individer från att delta i offentliga möten. Av dessa är 574 åtgärder mot personer som protesterat mot föreslagna arbetsmarknadsreformer. Enligt mediauppgifter införde dessutom myndigheterna dussintals liknande åtgärder för att hindra människor från att delta i protester efter den andra presidentvalsomgången den 7 maj.

De här restriktionerna bryter mot folkrätten som säger att en demonstration skall antas vara fredlig om inte myndigheterna kan visa på något annat. Demonstranter i Frankrike ses som ett potentiellt hot snarare än som att de utövar en fundamental rättighet.

Trots restriktionerna under undantagstillståndet har många fortsatt att protestera. Men de har ofta mötts av onödigt eller överdrivet våld från säkerhetsstyrkorna. Batonger, gummikulor och tårgas har använts mot fredliga demonstranter.

Medan några av de som deltagit i offentliga möten har använt våld så har hundratals, om inte tusentals, demonstranter drabbats av polisvåld. The Street Medics, en informell rörelse av hjälparbetare, har uppskattat att bara i Paris har runt tusen demonstranter blivit skadade av polisen i samband med protester mot arbetsmarknadsreformer.

Amnesty International har bland annat sett videobevis där fyra poliser sparkar och misshandlar Paco, en 16-årig student, med batonger innan han grips. Två vittnen berättade för Amensty att Paco inte var involverad i någon våldshandling när han attackerades av polisen.

Jag är väldigt arg. Innan det här hände litade jag på polisen, det sa Jean-Francois till Amnesty. Han är en 20 årig student som förlorade sitt vänstra öga när han sköts av polisen med en gummikula.

– I valkampanjen lovade Emmanuel Macron att skydda demonstrationsfriheteni Frankrike. Nu är han president och måste se till att ord blir till handling. President Macron måste stoppa det felaktiga användandet av anti-terrorlagar som ett sätt att förhindra fredliga protester, och få ett slut på Frankrikes farliga och vindlande spiral mot en situation av ett permanent undantagstillstånd, säger Marco Perolini.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login