Från saga till hårdrock

By on 5 november, 2024
De har utbildat sig på balett- och dansakademier i Milano, Salzburg, Stockholm och Göteborg. Tre dansare och en koreograf med hela Sverige och ibland Europa som arbetsplats.


Bild: Askersunds kommun

Från saga till hårdrock: Rosea Dans sätter unika dansverk på Kulturhuset Sjöängens scen. De har utbildat sig på balett- och dansakademier i Milano, Salzburg, Stockholm och Göteborg. Tre dansare och en koreograf med hela Sverige och ibland Europa som arbetsplats.

I slutet av oktober var de alla samlade i black boxen på Kulturhuset Sjöängen i Askersund för att tillsammans skapa modern dansmagi.

De svarta väggarna, taket och golvet i blackboxen skapar en tydlig inramning till det som pågår. Danskompaniet Rosea Dans är inne i slutfasen av sina repetitioner av barnföreställningen Solägget, inspirerad av en nästan 100 år gamla bilderbok av sagogeniet Elsa Beskow. Dansarna Jessica Andrenacci, Lovisa Abrahamsson och Signe Willmarsson närmar sig finalen på verket medan koreografen Ellinor Ljungkvist filmar det hela från ett hörn.

— Det känns skönt att en av föreställningarna är i princip färdig, den andra ska vi fortsätta med nu, säger Jessica Andrenacci, den mest rutinerade av de tre dansarna, som är uppväxt och utbildad i Italien, men sedan länge har Sverige och Örebro som bas för sin yrkesutövning.

Det hon syftar på är verket Frozen Lake, som är en föreställning som i första hand riktar sig till ungdomar och vuxna, och som har urpremiär på Sjöängen dagen innan Solägget, den 8 november.

— Vi har inte arbetat med två föreställningar parallellt på det här sättet tidigare, det här är en ny erfarenhet för oss, säger Ellinor.

Treårigt projekt

Hon har haft Kulturhuset Sjöängen som en bas för sin verksamhet sedan det blev dansresidens 2020 och sedan 2022 driver hon danskompaniet Rosea Dans, ett treårigt projekt med finansiellt stöd av Statens kulturråd och Region Örebro län.

Askersunds kommun genom Kulturhuset Sjöängen är möjliggörare och ivrig påhejare, projektet sponsras även av Zinkgruvan Mining AB. Under de två åren har sju dansföreställningar producerats, alla med premiär på Sjöängen. Dessa har sedan spridits och turnerat runtom i Örebro län och på andra platser.

— Det är bra att få återkomma till samma plats, att ha en bra bas att utgå ifrån. Det är man inte bortskämd med som frilansande dansare och koreograf. Här kan vi arbeta koncentrerat, gruppen blir mer sammansvetsad och alla får en större förståelse för arbetssättet, säger Ellinor Ljungkvist.

Dans i många olika former har blivit något av ett signum för Kulturhuset Sjöängen. Vid ett antal tillfällen har det bjudits på balett på scenen i Stora salongen, och sedan några år tillbaka finns även dans som ämne på Kulturskolan som är en del av kulturhuset.

— Vi strävar hela tiden efter att erbjuda ett så brett utbud som möjligt när det gäller kultur, både för besökare och utövare. Att Sjöängen har fått lite av en dansprofil känns fantastiskt, det har bidragit till att utveckla hela Kulturhuset Sjöängen till en arena där scenkonst både kan skapas och visas, säger Daniel Eriksson förvaltningschef för kultur, evenemang och fritid i Askersunds kommun.

Gemensam process

Tillbaka i blackboxen på Sjöängens andra våning, de heltäckande rullgardinerna för fönstren har hissats upp och höstsolen lyser upp utrymmet. Jessica, Lovisa och Signe har samlats vid Ellinors laptop, där de går igenom det filmade materialet från den senaste samlingen när de arbetade med föreställningen Frozen Lake.

— Det gjorde vi när vi var samlade i våras, så det var ett tag sedan. Nu ska vi ta vid där och fortsätta processen med verket, säger Ellinor.

Frozen Lake har precis som Solägget inspirerats av ett befintligt verk, men inte lika välkänt i breda kretsar.

— Frozen Lake utgår från en låt med samma namn av hårdrocksbandet Canis Lupus från Lindesberg gjorde på 1990-talet. Jag har bett dem utveckla låten, så att den blir 40 minuter lång, den kommer att ackompanjera hela verket, säger Ellinor.

— Det här verket är mer mystiskt och poetiskt än Solägget. Det är mycket utdragna rörelser, nästan så att det bli provokativt långsamt, säger Signe Willmarsson, som tillsammans med Jessica varit med i Rosea Dans sedan starten.

Precis som övriga är Signe frilansande dansare och koreograf och ser Rosea Dans som en viktig del i sin verksamhet.

— Det är skönt att veta att man har jobb under vissa delar av året, det skapar en trygghet. Jag har min bas i Stockholm, det var där jag gick på balettakademin, men ursprungligen är jag från Karlstad, säger hon.

Koppling till Örebro län via Kävesta

Både hon och Lovisa, som är den färskaste medlemmen i danskompaniet, har dock en tydlig koppling till Örebro län.

— Vi gick båda danslinjen på Kävesta folkhögskola. Men jag flyttade till Göteborg efter det och gick balettakademin där, säger Lovisa, som ursprungligen är från Alingsås.

Örebro län har en stark danstradition inom många områden, inte minst den moderna dansen via danskompaniet Rande-Vo under koreografen Lena Josefsson. Och det är också skälet till att den mest långväga medlemmen av Rosea Dans hamnade i länet.

— Jag flyttade till Örebro för att dansa under Lena, det är nästa 20 år sedan. Men jag utbildade mig innan dess bland annat på dansakademin i Milano i Italien, säger Jessica Andrenacci.

Även Ellinor har en internationell dansarbakgrund. Hon är uppväxt i Nora, men flyttade efter gymnasiet till Salzburg i Österrike för att studera på dansakademin där.

— Jag har även en kandidatexamen i koreografi från Berlin och efter det frilansade jag i Europa som dansare innan jag flyttade tillbaka till hemtrakterna och startade Gala Dance Bergslagen och blev frilansande koreograf.

Lär sig mer om hållbart entreprenörskap

Nu är hon dessutom en av deltagarna i entreprenörskapsprogrammet Zinkgruvan Mining Re:think, där hon tillsammans med en grupp lokala företagare ska lära sig mer och utvecklas inom hållbart entreprenörskap. Tidigare under hösten var Rosea Dans dessutom med under Höstkvällen för företagare och andra intresserade på Kulturhuset Sjöängen och bjöd på delar av tidigare verk som de producerat.

— Vårt uppdrag från de som ger ekonomiskt stöd är ju delvis att sprida dansen i sammanhang där den kanske inte annars skulle synas och Höstkvällen var ett bra exempel på det som jag upplevde blev uppskattat. Vi ser också på våra föreställningar att vi når ut mer och mer till publiken, säger Ellinor Ljungkvist.

Frozen Lake har premiär fredag den 8 november klockan 19 och Solägget lördag den 9 november klockan 14.00, båda i Stora salongen på Kulturhuset Sjöängen.

Kultur | Askersund
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

You must be logged in to post a comment Login