Framtiden ser ljus ut – men det tycker inte alla

By on 8 september, 2017
Arkivbild

Många elever i länet mår bra, är nöjda med sina liv och avstår från alkohol och tobak. Men den bilden delas inte av alla, och det finns grupper av ungdomar som mår dåligt.

Det visar de första resultaten i Region Örebro läns undersökning Liv & hälsa ung 2017som genomförts bland 7 600 skolelever.

När länets ungdomar får skatta sitt eget mående säger en majoritet att de mår bra. På det hela taget är de nöjda med hur deras liv ser ut, och de ser framtiden an med tillförsikt. Så långt allt väl, men det är inte alla ungdomar som skriver under på den positiva känslan. Precis som tidigare år säger sig tjejerna må sämre än killarna, och i årets mätning har glappet mellan könen ökat ytterligare. Särskilt uttalat är könsskillnaderna när det gäller psykisk hälsa där hälften av tjejerna i nian och tvåan på gymnasiet har gott psykiskt välbefinnande medan cirka åtta av tio killar i motsvarande ålder har det.

Sexuell läggning har betydelse för välmåendet
Undersökningen pekar också ut ungdomsgrupper, oberoende av könstillhörighet, som säger sig må sämre än andra. Det gäller till exempel ungdomar som är homosexuella, bisexuella eller transexuella, samt för de ungdomar som har någon form av funktionsnedsättning.

– Det är allvarligt att den upplevda hälsan bland tjejer blir sämre, och att det fortfarande finns stora skillnader mellan hur olika grupper av ungdomar mår. Vi gör satsningar inom barn- och ungdomspsykiatrin för att möta upp behovet och länets ungdomsmottagningar har en viktig roll. Nu behöver vi i regionen arbeta vidare tillsammans med skolorna och kommunerna för att ytterligare förbättra det hälsofrämjande och förebyggande arbetet, säger Jihad Menhem (V), ordförande i Region Örebro läns fokusberedning för folkhälsa.

Rökning och alkoholkonsumtion minskar
Liv & hälsa ung 2017 visar vidare att trenden är fortsatt nedåtgående när det gäller andelen rökare bland länets ungdomar. Av tjejerna och killarna i nian är det fyra respektive tre procent som röker dagligen. I årskurs 2 på gymnasiet är motsvarande siffror sju procent för tjejerna och sex procent för killarna. Även andelen ungdomar som snusar fortsätter att minska, och i årskurs 2 på gymnasiet snusar 13 procent av killarna dagligen, i förhållande till en procent av tjejerna. Ytterligare en positiv trend är att allt fler ungdomar väljer att inte dricka alkohol. År 2005 var det 40 respektive 46 procent bland tjejerna och killarna i nian som inte druckit alkohol de senaste 12 månaderna. Detta kan jämföras med motsvarande andelar år 2017 som är 74 respektive 75 procent.

– Det är glädjande att det är få ungdomar som röker och dricker, och att de blir allt färre. Det visar att vi inom regionen gemensamt med kommunerna, länsstyrelsen och frivilligorganisationerna arbetar på ett framgångsrikt sätt. Nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen för att förbättra folkhälsan genom att få ner andelen som röker och dricker ytterligare, säger Jihad Menhem.

Hälsa | Länet
Örebronyheter

Fakta om undersökningen
Knappt 7 600 av Örebro läns skolelever i årskurs 7, 9 och år 2 på gymnasiet har besvarat frågor om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor i undersökningen Liv & hälsa ung 2017. Undersökningen genomförs för sjätte gången av Region Örebro län i samverkan med länets skolor. Resultaten används bland annat som underlag vid beslut och prioriteringar inom Region Örebro län, kommunerna och andra organisationer och som ett stöd i skolans hälsofrämjande arbete. Resultat uppdelat på kön, skolår och geografisk nivå finns tillgängligt i ett digitalt analysverktyg: www.folkhalsodataorebrolan.se Mer information om undersökningen finns även på Region Örebro läns webbplats: www.regionorebrolan.se/livohalsaung

You must be logged in to post a comment Login