Fortsatt regional utveckling trots kostnadsreduceringar

By on 24 november, 2023
Arkivbild

Regionala tillväxtnämnden har inom ramen för nästa års verksamhetsplan, fattat beslut om tuffa ekonomiska besparingar. För att nå målen som är uppsatta i planen har vissa områden, pekats ut som särskilt viktiga för länets utveckling.

Till exempel innovationer, ung företagsamhet och folkhögskolorna.

En hög inflation som resulterat i ökade kostnader har bidragit till en svår ekonomisk situation för samhället i stort liksom för Region Örebro län. Prognosen för Region Örebro län pekar mot ett underskott på cirka 1 miljard kronor vid årets slut och för att parera det måste alla nämnder och verksamheter bidra i det kostnadsreducerande arbetet. För regionala tillväxtnämnden handlar det om att minska kostnaderna med 29 miljoner kronor under nästa år.

– Vi som nämnd vill ta vårt ansvar och dra ner på våra kostnader för att medverka till att regionen får en budget i balans. I dialog med våra externa aktörer har vi försökt att komma fram till hur vi ska ta oss an de neddragningar som behöver göras. Med de nya målen i verksamhetsplanen har vi ändå kunnat prioritera områden som ska ge fortsatt omställning och utveckling i vårt län, till exempel UF, säger Charlotta Englund (C), ordförande i regionala tillväxtnämnden.

För att minska kostnaderna har nämnden, efter att ha tagit del av de risk- och konsekvensanalyser som finns till varje förslag till neddragning, fattat beslut om att inte tillsätta vakanser, att minska personalomkostnader, att öka intäkterna, att genomföra budgetjusteringar samt att göra bidragsrelaterade neddragningar.

– Men vi har så långt det är möjligt försökt att värna den verksamhet som bidrar till att vi tar steg framåt inom våra utpekade fokusområden. Det innebär till exempel att vi inte drar ner på stödet kopplat till de system som främjar innovationer och företagsutveckling. På så sätt hoppas vi kunna bygga vidare på den konstruktiva samverkan vi ser bland länets aktörer, säger Joakim Carlsson (S), vice ordförande i regionala tillväxtnämnden.

När det gäller folkhögskolorna har nämnden så långt det har varit möjligt minskat deras åtaganden vad gäller besparingar.

– Vi vet hur viktiga folkhögskolorna är i arbetet med kompetensförsörjningen i länet så deras verksamhet har vi försökt att skydda så gott det går. Folkhögskolorna har det redan nu ekonomiskt tufft till följd av ökade sociala avgifter och hyreshöjningar, säger Bo Rudolfsson (KD), ledamot i regionala tillväxtnämnden.

Nämnden har även arbetat aktivt för att besparingarna inte ska slå allt för hårt mot nästa generations företagare. Det har man gjort genom att inte besluta om några besparingar kopplade till Ung Företagsamhet, UF.

Ekonomi | Örebro
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login