Fortsatt ansträngt i hotellbranschen – men bordsbokningar på restaurang återhämtar sig

By on 20 oktober, 2020
Arkivbild.

September månads beläggningsgrad på hotell är fortsatt väldigt låg – både i Sverige och Stockholm. Bordsbokningar på restaurang har däremot till största delen återhämtat sig samtidigt som platsdata visar att allmänheten rör sig något mindre än normalt på exempelvis kaféer och bibliotek.

– Det har skett en gradvis återhämtning, med undantag för hotellbranschen där det endast skett en liten förbättring och sannolikt lär det se dåligt ut så länge som restriktionerna ligger fast. Därför tror jag att statens stöd för besöksnäringen behöver gå i takt med restriktionerna, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Helt nya siffror från Benchmark Alliance visar att beläggningen på svenska hotell under september månad är 33 procent lägre än under samma månad förra året. För Stockholm är nedgången ännu större, hela 47 procent.

Eftersom hotellpriserna generellt gått nedåt innebär det sammantaget att 75 procent av intäkterna försvunnit för hotell i Stockholm under september. Motsvarande siffra för riket är 59 procent.

– Det är dramatiska intäktstapp, men då ska man ha i bakhuvudet att detta är sjunde raka katastrofmånaden för hotellbranschen. De statliga stöden har så här långt haft väldigt stor betydelse, men omställningsstödet täcker endast fram till julis utgång så situationen efter sommaren är oerhört tuff, säger Stefan Westerberg.

När det gäller restaurangbokningar har situationen lättat något. Data som Stockholms Handelskammare tagit fram via BokaBord och Macrobond visar att bordsbokningarna under vecka 41 var 15,5 procent färre i Stockholm jämfört med en referensperiod innan pandemin, vecka 8 2020.

För landet som helhet var bordsbokningarna 5,2 procent lägre under samma jämförelsevecka.

– Under delar av våren var restaurang i precis samma ansträngda situation som hotellen och 60-70 procent av bokningarna föll bort. Restaurang har gjort en tydlig återhämtning och ser ut att ha en uppåtgående trend, säger Stefan Westerberg.

Via Googles platstjänster har Stockholms Handelskammare analyserat allmänhetens rörelsemönster och besök på restaurang, kaféer, köpcentra, museer, bibliotek och biografer. Av dessa data framgår att svenskar i snitt besöker den sortens platser mindre än normalt, sammantaget 12 procent färre besök i början oktober jämfört med en referensperiod före pandemin.

I Stockholm är nedgången något större, med 19 procent färre besök på dessa platser.

–  Det var ett brant fall i aktivitet på dessa platser vid pandemins ingång. Situationen förbättrades mot sommaren men nu ser vi att läget börjar bli skakigt igen. Det understryker vikten av att stödåtgärderna behöver vara uthålliga, säger Stefan Westerberg.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Stockholms Handelskammare

You must be logged in to post a comment Login