Forskare Karin Blomberg får stöd från Cancerfonden

By on 14 november, 2023
Karin Blomberg.
Foto: Privat via Cancerfondens pressmeddelande

Ambulanstransporter inom palliativvården, en nödvändighet, eller ett onödigt lidande? Karin Blomberg, forskare vid Örebro universitet, får 2,4 miljoner kronor från Cancerfonden för att forska på orsakerna bakom onödiga ambulanstransporter av cancerpatienter i livets slutskede.

Ambulanstransporter i livets slutskede, kan skapa mycket onödig oro och stress hos patienten och dess anhöriga.

Patienter i livets slutskede kan utveckla akuta- och svårhanterliga symtom som ger patienterna stor oro och ångest. I situationer kan patienternas utsatthet och behov av stöd vara så stort att ambulans tillkallas. Men att ge en god och värdig vård i livets slutskede under en ambulanstransport, och på en akutmottagning med högt vårdtempo är ofta väldigt utmanande. 

– En ambulanstransport till en akutmottagning kan vara väldigt stressande för patienten och dess anhöriga och även svårhanterlig för vårdpersonalen. Dessutom är en akutmottagning sällan en bra plats för vård nära livets slutskede, det saknas ofta tillgång till ett anpassat utrymme, och ljudnivån kan vara hög och den övriga aktiviteten i en akutmottagning kan upplevas störande för den döende och dennes familj i en situation som är mycket känslig, säger Karin Blomberg. 

Blombergs forskargrupp kommer att genomföra en registerstudie med hjälp av det nationella palliativa registret. Parallellt med detta planeras intervjuer med vårdpersonal från ambulans- och akutmottagningar i Örebro och Stockholm och samt interjuver med närstående till cancerpatienter som får palliativ vård.  

Genom att kartlägga vilka faktorer som leder till onödiga ambulanstransporter kan forskningsprojektet bidra till en mer individanpassad och förbättrad palliativvård där antalet onödiga ambulanstransporter minimeras, vilket leder till ett mer värdigt och respektfull avslutning av livet för dessa patienter.  

För sin forskning får Karin Blomberg 2.4 miljoner kronor fördelat på över 3 år.  

Tack vare generösa donationer från privatpersoner och företag kan Cancerfonden varje år dela ut 100-tals miljoner kronor till forskning. Vid den här anslagsutdelningen, som är årets största, beviljas totalt 740 miljoner kronor för olika forskningsprojekt.  

— Jag är otroligt glad att vi kan dela ut hela 740 miljoner kronor. Det här har varit ett år präglat av många svåra omvärldshändelser som drabbat hela samhällen och privatpersoner. Mitt i detta har ändå människor fortsatt ge sitt stöd för att svensk cancerforskning ska kunna fortsätta och det är tack vare deras gåvor vi nu kan stötta de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.  

Hälsa/Ekonomi | Örebro
Örebronyheter

Källa: Cancerfonden

You must be logged in to post a comment Login