- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Försämring i ungas mående och tobaksvanor
De flesta ungdomar på högstadiet och gymnasiet mår bra och de avstår från tobak, men andelen som mår bra har minskat de senaste tio åren och den positiva trenden med minskande tobaksbruk ser ut att ha stannat av.
Det visar de första resultaten i Region Örebro läns undersökning Liv & hälsa ung 2023 som besvarats av drygt 7 100 skolelever i skolår 7, 9 och år 2 på gymnasiet. För första gången har också en anpassad version besvarats av drygt 300 elever i grund- och gymnasiesärskolan.
Minskad andel som mår bra och ökande könsskillnader
När länets ungdomar får skatta sitt eget mående säger en majoritet att de mår bra, men det är inte alla ungdomar som skriver under på den positiva känslan. Precis som tidigare år säger sig tjejerna må sämre än killarna och i årets mätning har gapet mellan könen ökat ytterligare. Dessutom har andelen elever som svarat att de mår ”bra” eller ”mycket bra” på frågan ”Hur mår du oftast?” minskat markant de senaste tio åren.
Från 77 procent till 58 procent bland tjejer och från 89 procent till 80 procent bland killar mellan åren 2014 och 2023. Även i särskolan ses könsskillnader då det är drygt åtta av tio tjejer och drygt nio av tio killar som svarat att de oftast mår bra.
Positiv trend för tobaksbruk bruten
Liv & hälsa ung 2023 visar vidare att den trend med minskad andel dagligrökare ser ut att ha brutits bland elever i årskurs 7 och 9. Det beror troligtvis på att andelen som röker vape/e-cigaretter har ökat. Motsvarande ökning av andelen dagligrökare ses inte bland elever i gymnasiets år 2, där andelen dagligrökare fortsätter att gå ner.
Andelen som snusar dagligen har ökat sedan den senaste mätningen år 2020. Särskilt stor är ökningen bland tjejer i år 2 på gymnasiet där andelen som snusar dagligen har ökat från 3 procent till 13 procent, varav 12 procent av tjejerna använder nikotinsnus (vitt snus) dagligen.
– Det är allvarligt att den upplevda hälsan bland länets ungdomar ser ut att försämras, att det fortfarande finns stora skillnader mellan könen i hur de upplever den egna hälsan och att tobaksbruket tenderar att öka. Den negativa utvecklingen måste vi nu bryta genom att tillsammans med skolorna och kommunerna arbeta vidare för att ytterligare förbättra det hälsofrämjande och förebyggande arbetet i länet, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
På marknadsafton torsdagen den 1 juni finns tobaksavvänjare och annan personal från Region Örebro län på plats vid Rådhuset på Stortorget i Örebro. Där kan besökare få både information om, och råd och stöd för, att sluta med tobak och nikotin.
Fortsatta analyser
Undersökningen omfattar en mängd ytterligare frågor som utgör ett värdefullt material för att förstå och studera samband mellan skydds- och riskfaktorer och hälsa samt för att identifiera särskilt utsatta grupper bland länets ungdomar. Exempelvis kan nämnas att 20 procent av tjejerna och 6 procent av killarna uppger att de någon gång under de senaste tre månaderna avsiktligt har skadat sig själva.
Bland tjejer har även andelen som ofta känner sig nedstämda och/eller irriterade/arga ökat sedan den förra mätningen. Samtidigt ses en minskning bland tjejer av andelen som har gott psykiskt välbefinnande.
–Nu ska vi fortsätta våra analyser för att ta fram ett bra underlag för ledning och styrning av våra verksamheter mot en god, jämlik och jämställd hälsa, säger Carina Persson, epidemiolog inom Region Örebro län.
Sedan senaste ordinarie Liv & hälsa ung-undersökning har en pilotundersökning genomförts i särskolan för att se om en särskilt anpassad enkät kunde genomföras bland dessa elever. Då detta föll väl ut beslutades att en undersökning skulle genomföras bland samtliga särskoleelever i grundsärskolan motsvarande högstadiet samt i gymnasiesärskolan. En kvalitativ studie med fokusgrupper bestående av elever i nian har också genomförts under perioden.
–Den kvalitativa undersökningen kommer att utgöra ett bra komplement när vi ska tolka de resultat vi ser i den ordinarie undersökningen. Vi är också mycket glada att kunna komplettera bilden med särskoleelevernas situation, säger Linda Bååk, analytiker inom Region Örebro län.
Hälsa | Örebro
Örebronyheter
Källa: Region Örebro län
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login