Försäkra dig om skidåkning hela sportlovet

By on 20 februari, 2018

Det är inte bara barnfamiljer som rör sig i backarna i de svenska fjällen under sportlovsveckorna, organiserade ligor utklädda till skidåkare åker till anläggningarna och plockar på sig skidor.

Enligt tidigare uppskattningar som försäkringsbolaget If har gjort stjäls det varje år skidor i de svenska fjällen för drygt 15 miljoner om året, och enligt Årepolisens statistik har antalet stulna skidor legat ganska konstant de senaste tre åren. Många av stölderna sker under loven då If får in mängder av anmälningar om stulna skidor och snowboards.

Oftast sker stölderna från takboxen eller utanför värmestugor och restauranger.

På vissa anläggningar har man haft problem med organiserade ligor som utklädda till skidåkare åker till anläggningar och plockar på sig utrustning, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

Så undviker du stölder
Skidstölder blir ett både tråkigt och dyrt avbrott i skidsemestern. Men det finns bra sätt att undvika dem.

– Ett enkelt och effektivt sätt att undvika stöld är att ställa vänsterskidan på ett ställe och högerskidan på ett annat. Det gör det svårare för tjuvarna, de har inte tid att gå runt och leta. Men då gäller det att du själv kommer ihåg var du ställde skidorna, säger Lars Silfverswärd.

En annan god idé att låsa fast skidorna med ett skidlås med vajer när du inte använder dem. Få tjuvar vill riskera att väcka uppmärksamhet genom att stå och klippa upp ett lås mitt i folkvimlet.

Vad det gäller takboxar så är de ofta lätta att bryta upp, och därmed stjäla skidor från.

Ta alltid in skidorna under natten. Det kan kännas som ett besvärligt extramoment, men är ett enkelt sätt att försäkra sig om att få åka skidor även nästa dag, säger Lars Silfverswärd.

Om skidorna ändå stjäls gäller försäkringsskyddet som man har genom hemförsäkringen, under förutsättning att man har haft rimlig uppsikt över skidorna. Det betyder exempelvis att man får ersättning om de stjäls från en låst takbox eller från skidstället utanför restaurangen där man äter lunch. Det gäller både för egna skidor och för sådana man hyrt.

Om du har särskilt värdefulla skidor eller utrustning – värde 15 000 kronor eller mer – som räknas som stöldbegärlig egendom, rekommenderar vi att du har hemförsäkring som innehåller otursförsäkring för att kunna få full ersättning, säger Lars Silfverswärd.

Rätt försäkrad i backen
Hemförsäkring gäller både för skidorna och snowboarden och akut sjukvård i ett annat land. Men det är också bra att fundera över en personförsäkring.

Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation, säger Lars Silfverswärd.

Undantag i försäkringen kan finnas om du ger dig ut off-pist, i liftgator eller i lavinfarliga områden, så kallade riskfyllda aktiviteter. Här är det viktigt att ta reda på exakt vad som gäller i dina försäkringar.

Ifs bästa tips för att slippa stulen skidutrustning:

  • Ställ inte skidorna parvis. Dela dem istället så att vänsterskidan står på ett ställe och högerskidan på ett annat.
  • Lås fast skidorna med ett skidlås med vajer när du inte använder dem.
  • Lämna ingen skidutrustning ute över natten.
  • Låt inte saker ligga kvar i bilen. Särskilt bilens takbox är en osäker förvaringsplats med lås som är enkla att bryta upp.
  • Notera det unika tillverkningsnummer som finns på alla utrustningar av nyare modell. Då kan polisen lättare identifiera stöldgodset om det påträffas.
  • Märk utrustningen med MärkDNA. Tjuvarna undviker helst märkta varor eftersom att de är svårare att sälja vidare.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login