Förkylningstider så ska man tänka om läkemedel

By on 1 februari, 2024
Arkivbild

Läkemedelsupplysningen får varje år många samtal om läkemedel vid förkylning, ett allmänt råd är att tänka efter om den förkylda verkligen behöver medicin. Om det behövs, är det viktigt att välja med omsorg och att dosera rätt.

– De flesta som ringer i förkylningstider vill ha råd om avsvällande nässpray vid nästäppa, behandling av feber och bedövande sugtabletter vid ont i halsen, säger Erik Stridh, enhetschef för Läkemedelsupplysningen vid Läkemedelsverket.

Receptfria mediciner är avsedda för enklare besvär som lämpar sig för egenvård. Att en medicin är receptfri innebär däremot inte att den är ofarlig, så det är viktigt att inte överskrida rekommenderad dos och antalet dagar som medicinen ska användas.

– Det är alltid bra att först ställa sig frågan om man verkligen behöver medicin. Exempelvis är feber kroppens försvar mot infektion och det är inte alltid nödvändigt att ta medicin för att sänka den. Många gånger hjälper vila och tålamod vid en förkylning, säger Erik Stridh.

Tre råd om läkemedel vid förkylning

  1. Välj med omsorg.
    När du väljer receptfri medicin: utgå från orsaken till dina besvär, men läs också bipacksedeln så att du vet att medicinen passar dig. Ålder, sjukdomar och andra mediciner kan avgöra vilken medicin som är bäst lämpad.
  2. Ta inte för mycket.
    Kombinera inte olika mediciner på eget bevåg. Har du sådana besvär att en sorts huvudvärkstablett inte räcker? Sök vård och ta reda på varför du har ont.
  3. Följ råden i bipacksedeln.
    Använd exempelvis snabbverkande, avsvällande nässpray i max 10 dagar. Ett alternativ är nässpray eller näsdroppar i form av koksaltlösning.

Fråga om råd

Fråga sjukvården eller på apoteket om man undrar vilken medicin som passar dig. För allmänna frågor om din medicin kan man ringa Läkemedelsupplysningen, som svarar på frågor om hur medicinen fungerar eller hur den ska förvaras.

Man kan även diskutera frågor som rör kombination av läkemedel eller biverkningar. Man hittar all viktig information om sin medicin i bipacksedeln och på Läkemedelsverkets webbplats. För råd och information om när man ska kontakta vården läs mer hos 1177.se.s

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login