- I julbordstider svenska bord och bjudningar
- Ta gratissticket mot HPV innan årsskiftet
- Tillsammans backar man upp alla barn
- Grattis till årets kulturpristagare
- Cyberattacken i Kumla berör även Askersunds kommun
- Mingel – *Makeriet* Lördag 16 November 2024
- Jonas Arntzen räddade tre poäng för Örebro HK
- Trött BIK Karlskoga körde över Östersunds IK
- Örebro Universitet nominerat till Svenska Jämställdhetspriset 2025
- Nobelpris inspirerar lokal forskning om fosterutveckling
Före pandemin minskade den multidimensionella fattigdomen – nu riskerar framstegen att raseras
Nya siffror visar hur framsteg gjordes vad gäller att minska multidimensionell fattigdom före COVID-19 drabbade världen. Dessa siffror kommer från Multidimensional Poverty Index (MPI), ett index som mäter fattigdom ur flera dimensioner och som utöver inkomst även inkluderar indikatorer som tillgång till rent vatten, utbildning, elektricitet och mat. Nu är dessa framsteg hotade på grund av pandemin.
Siffrorna, framtagna av FN:s utvecklingsprogram (UNDP) och Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI), visar hur 65 utav 75 länder sett en signifikant minskning av multidimensionell fattigdom mellan åren 2000 och 2019.
Sierra Leone var det land som gjort snabbast framsteg i att minska sitt MPI-värde. Sierra Leone är, tillsammans med sju andra afrikanska länder söder om Sahara, ett av världens topp tio länder vad gäller snabbast utveckling. Andra snabbrörliga länder söder om Sahara är Elfenbenskusten, Guinea, Liberia, Mauretanien, Rwanda, Sao Tomé och Príncipe.
Indien lyfte flest människor ur multidimensionell fattigdom – hela 270 miljoner människor mellan åren 2005 och 2015. Även Kina gjorde enorma framsteg med 70 miljoner människor som lämnade multidimensionell fattigdom mellan 2010 och 2014. I Bangladesh minskade antalet multidimensionellt fattiga med 19 miljoner under perioden 2014 till 2019.
”COVID-19 har haft en kraftig påverkan på den globala utvecklingen. Dessa siffror – framtagna innan pandemins utbrott – bör dock ses som ett hoppfullt budskap. Vi kan använda dessa tidigare erfarenheter av att minska fattigdom i alla dess dimensioner och låta de framgångssagor vi har visa vägen framåt när vi återuppbygger samhällen igen efter krisen”, säger Sabina Alkire, chef för OPHI vid University of Oxford.
Multidimensionell fattigdom efter Covid-19
Även om data ännu inte finns tillgänglig för att mäta hur den multidimensionella fattigdomen påverkats av pandemin antyder simuleringar för 70 utvecklingsländer, baserade på virusets förväntade effekter på två indikatorer – näring och skolnärvaro – hur stor effekt krisen kan få på multidimensionell fattigdom.
Tre scenarier med varierande tillbakagång där 10, 25 respektive 50 procent av människor som är multidimensionellt fattiga lider av undernäring och där hälften av alla barn i grundskoleålder inte längre går i skolan, visar hur fattigdomsnivån kan öka till samma nivåer som för 8 till 10 år sedan. Även om vi endast tittar på pandemins effekter på nivån av undernäring kan vi förvänta oss en tillbakagång på mellan 3–6 år om inte utmaningarna gällande tillgång till näringsrik mat snabbt adresseras och förhindras.
”COVID-19 är den senaste krisen att drabba världen, men fler kommer att komma i och med klimatförändringarna. Var och en kommer att påverka de fattigaste på flera sätt. Mer än någonsin behöver vi ta itu med både fattigdomen och sårbarheten för fattigdom i alla dess former. Just därför är MPI så pass viktigt”, säger Pedro Conçeicão, chef för Human Development Report Office, UNDP.
Bland de 1,3 miljarder människor som idag lever i multidimensionell fattigdom upplever mer än 80 procent brister inom minst fem av de totalt tio indikatorerna som används för att mäta hälsa, utbildning och levnadsstandard. Uppgifterna avslöjar även hur barn lever med den största bördan av multidimensionell fattigdom. Hälften av världens 1,3 miljarder fattiga har ännu inte fyllt 18 år.
”MPI ger oss den nödvändiga information som behövs för att fastställa var och hur världens fattigdom yttrar sig. Utan denna data famlar beslutsfattare i blindo, oförmögna att veta hur – eller var – man bör rikta resurser och åtgärder,” tillägger Alkire.
Till exempel i Afrika söder om Sahara lever 55 procent av befolkningen (558 miljoner människor) i multidimensionell fattigdom. Av dessa har 98 procent inte tillgång till ren energi för matlagning, 84 procent saknar tillgång till elektricitet och 66 procent har inte tillgång till rent dricksvatten.
Varje fattigdomsutmaning kräver sitt eget tillvägagångssätt och i många fall krävs fler åtgärder än att förbättra människors inkomst. Detta är särskilt sant i ljuset av UNDP:s arbete att uppmuntra samhällen att ta tillfället i akt under denna kris och finna nya vägar framåt för en utveckling i strävan mot att bygga en mer motståndskraftig värld efter COVID-19.
Ekonomi | Världen
Örebronyheter
Källa: UNDP
Related Posts
Latest News
-
I julbordstider svenska bord och bjudningar
En av de mest svenska saker av alla svenska saker...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Ta gratissticket mot HPV innan årsskiftet
Att vaccinera sig mot HPV-viruset är viktigt även om man...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Tillsammans backar man upp alla barn
Nu skriver Hällefors kommun under att man tillsammans ska arbeta...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Grattis till årets kulturpristagare
Årets eldsjälspris tilldelas samtiga kreativa näringar på Hörsta skola –...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Cyberattacken i Kumla berör även Askersunds kommun
På grund av cyberangreppet mot Kumla kommun, har en personuppgiftsincident...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Bilist körde in i räcke vid trafikplats Ekeby
Olyckan ska ha inträffat vid trafikplats Ekeby där det ska...
- Posted november 17, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 16 November 2024
*Makeriet* 2024.11.16 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted november 17, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login