För få kvinnor i region Örebro vaccinerade

By on 27 mars, 2024
Arkivbild

Vaccin kan utrota livmoderhalscancer, men för få kvinnor i region Örebro vaccinerade där är vaccinationsgraden bland den lägsta i landet

Sverige kan bli först i världen att utrota livmoderhalscancer genom vaccination, för att lyckas erbjuds nu gratis vaccin till kvinnor födda 1994-1999. Men i region Örebro har endast 20 procent av kvinnorna hittills vaccinerat sig, bland det lägsta deltagandet i landet.

En majoritet tror dessutom felaktigt att de redan är vaccinerade med fullgott skydd, visar en undersökning från Cancerfonden.

— Sverige är i princip ett andetag ifrån att bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer. Det är en historisk satsning där sjukdomen kan vara utrotad inom tre år. Bara tanken är svindlande, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år. Tack vare forskningen går det idag att vaccinera mot det virus som orsakar livmoderhalscancer, HPV. Genom att vaccinera en tillräckligt stor del av befolkningen kommer livmoderhalscancer att kunna utrotas helt.

Nu siktar därför Sverige på att utrota sjukdomen till år 2027 genom att massvaccinera kvinnor födda 1994-1999. De pekas ut som en extra utsatt grupp för att drabbas av viruset, som sprids genom sexuella kontakter. Vaccinationen är gratis för målgruppen och för att lyckas nå målet behöver minst 70 procent av kvinnorna ha vaccinerats innan år 2024 är slut.    

Få vaccinerade i region Örebro 

Men alltför få kvinnor är ännu vaccinerade, hittills har endast drygt 33 procent i hela Sverige vaccinerat sig. Örebro har bland det lägsta deltagandet i Sverige just nu, med en siffra på 20 procent i regionen. Det går att jämföra med Kalmar som just nu har högst deltagande på 50 procent.

En orsak till det låga deltagandet kan bero på att region Örebro främst erbjuder vaccination i samband med cellprovtagning och inte hunnit kalla alla kvinnor till cellprovtagning än. Men samtidigt har närmare 40 procent av de kvinnor som kommit på sin cellprovtagning valt att inte ta vaccinet, enligt regionens egna uppgifter.

För dessa kvinnor finns möjlighet att ändra sig genom att boka tid för vaccination hos sin vårdcentral.  

— Tiden är knapp. För att öka vaccinationstakten behöver regionen se till alla möjliga medel för att öka deltagandet. Det kan till exempel handla om att erbjuda fler möjligheter att vaccinera sig och öka kunskapen hos den här gruppen om varför HPV-vaccinationen är så viktig, säger Ulrika Årehed Kågström.   

Tror sig, felaktigt, redan vara vaccinerade

Det låga deltagandet i landet har flera anledningar. Men en nyligen genomförd undersökning, beställd av Cancerfonden, visar att 75 procent i målgruppen tror att de redan är vaccinerade.

En tänkbar förklaring kan vara att målgruppen för många år sedan blivit erbjudna Gardasil 4, en äldre version av vaccinet, som dock inte skyddar mot lika många virusvarianter som den nyare varianten, Gardasil 9. Alternativt tror kvinnorna att de är vaccinerade helt utan att vara det.

— Även de som tagit den äldre varianten av vaccinet måste uppdatera sitt skydd för att vi ska lyckas stoppa spridningen av viruset helt. Det vore förödande om Sverige missade en sån här historisk chans på grund av ett missförstånd där kvinnor felaktigt tror att de har ett fullgott skydd, säger Ulrika Årehed Kågström.     

Nu kraftsamlar Cancerfonden och gör riktade regionala insatser för att öka vaccinationsdeltagandet och nu har turen kommit till region Örebro. Genom samarbeten med företag, regionen, organisationer och kunskapsspridning är målet att öka vaccinationsdeltagandet till 70 procent vid årets slut.   

— Det är ett otroligt ambitiöst mål, men också helt nödvändigt. Dessutom är det avgörande att alla kvinnor fortsätter att gå på sin cellprovtagning för att upptäcka en eventuell cancer i tid. Det är vaccinet tillsammans med cellprovtagning som är nyckeln för att den här historiska möjligheten ska bli verklighet, säger Ulrika Årehed Kågström.

Huvudinsikter från Cancerfondens undersökning  

  • 96 procent av målgruppen känner till eller har hört talas om HPV-virus.   
  • 75 procent av målgruppen tror att de redan är vaccinerade mot HPV med fullgott skydd.  
  • 51 procent av målgruppen kan tänka sig ta vaccinet eftersom det är gratis.  
  • Två tredjedelar känner till att livmoderhalscancer kan utrotas. Andelen som känner till ökar med inkomst och utbildningsnivå.

Undersökning utförd av Xtreme Insight på uppdrag av Cancerfonden. Undersökningen är genomförd bland ett nationellt representativt urval av kvinnor födda 1994-1999.

Om HPV/livmoderhalscancer     

  • Varannan till var tredje dag dör en kvinna i Sverige av livmoderhalscancer.  
  • Sjukdomen orsakas främst av HPV-virus som sprids genom sexuell kontakt.
  • Idag känner man till mer än 200 olika HPV. Det är dock bara 12 olika HPV som kan orsaka cancer. Vaccinet som nu erbjuds skyddar mot de viktigaste cancerframkallande HPV (som orsakar ca 90% av all livmoderhalscancer)  
  • Innan HPV-vaccinerna kom hade de flesta som haft sex någon gång drabbats av en HPV- infektion. Hos sex av sju personer läker infektionen ut av sig själv, men gör den inte det kan den leda till cellförändringar som på sikt kan utvecklas till cancer.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Cancerfonden

You must be logged in to post a comment Login