- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Flera godkända läkemedel mot covid-19
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har hittills godkänt sex läkemedel mot covid-19. Ytterligare fyra läkemedel är under utredning hos myndigheten, för att eventuellt godkännas för den europeiska marknaden.
Med kunskap, vägledning och påskyndade godkännandeprocedurer stöder Läkemedelsverket och de andra myndigheterna i EU en rad aktörer som försöker ta fram läkemedel mot covid-19.
– För att förhindra att människor insjuknar i covid-19 är vaccin fortfarande det bästa verktyget som finns att tillgå. Dessutom ser vi nu en ökande antal läkemedel som skulle kunna dämpa och förhindra ett allvarligt sjukdomsförlopp exempelvis för personer i riskgrupp som insjuknat och hamnat på sjukhus, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket.
På kort tid har flera läkemedel godkänts av EMA, och fler är på väg att godkännas. Samtliga godkända läkemedel är receptbelagda för användning inom slutenvården.
Sex godkända läkemedel i EU för behandling av patienter med covid-19
- Kineret – ges till patienter behöver syrgasbehandling och som riskerar att drabbas av svår syrebrist. Minskar immunförsvarets aktivitet.
- Regkrona – ges till vuxna i tidigt sjukdomsskede som inte behöver syrgas och som har en ökad risk för att sjukdomen ska bli svår. En monoklonal antikropp som förhindrar viruset att tränga in kroppens celler.
- Roactemra – ges i kombination med kortison till patienter som behöver syrgas. Minskar risken för dödsfall vid svår covid-19. Minskar immunförsvarets aktivitet.
- Ronapreve – ges till vuxna och ungdomar i tidigt sjukdomsskede som inte behöver extra syrgas och som löper ökad risk för att sjukdomen ska bli svår. En monoklonal antikropp som förhindrar viruset att tränga in kroppens celler.
- Veklury – ges till vuxna i tidigt sjukdomsskede som inte behöver syrgas och som har en ökad risk för att sjukdomen ska bli svår, och till vuxna och ungdomar med lunginfektion som kräver tillförsel av syrgas. Hindrar viruset från att föröka sig inuti cellerna.
- Xevudy – ges till vuxna och ungdomar i tidigt sjukdomsskede som inte behöver extra syrgas men som löper ökad risk för att sjukdomen ska bli svår. En monoklonal antikropp som förhindrar viruset att tränga in kroppens celler.
Ytterligare läkemedel är under utvärdering. Det går i nuläget inte att säga när dessa läkemedel kan bli godkända för användning.
EMA har också granskat sju läkemedel och lämnat vägledande utlåtande om dessa, så kallade ”Article 5(3)-reviews”. Det innebär inte att de är godkända för användning mot covid-19, men ger en vägledning för eventuell användning nationellt inom EU.
Hälsa | Världen
Örebronyheter
Källa: Läkemedelsverket
Related Posts
Latest News
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login