- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Fler svenskar positiva till jämställd bilkörning
Fler svenskar positiva till jämställd bilkörning – men beteendet halkar efter.
Frågan om jämställd bilkörning, att män och kvinnor delar mer jämställt på tiden bakom ratten, lyftes när folkbildningskampanjen Dela Ratten lanserades förra hösten. Insatsen har gett resultat. En ny undersökning visar att den positiva attityden till en mer jämställd bilkörning har ökat kraftigt, från 23 procent år 2016 till 38 procent år 2017. Samtidigt visar de nya siffrorna att en beteendeförändring dröjer. Endast 15 procent av svenska par delar helt lika på körningen.
Dela Ratten är ett trafiksäkerhetsinitiativ från Ford tillsammans med NTF, MHF, MRF, If, Folksam, Bil Sweden, Continental och ABS Wheels. I samband med att initiativet lanserades hösten 2016 visade en undersökning från Sifo att endast var fjärde svensk (23 %) tyckte att frågan om jämställdhet i bilen var viktig. Siffrorna visade också att det oftast var män som satt bakom ratten när svenska par och familjer var ute och körde.
Men den nationella trafiksäkerhetskampanjen Dela Ratten har gett resultat. Det visar en ny, uppföljande Sifo-undersökning av svenskarnas körmönster. Årets resultat visar att 38 procent av svenskarna tycker det är viktigt att dela jämställt på bilkörningen.
”Att förändra attityder tar tid, men genom medvetet arbete från många aktörer har vi lyckats få upp frågan på dagordningen och nått en betydande förändring i attityden till betydelsen av jämställd körning. Vår uppföljande undersökning visar att nästan dubbelt så många svenskar tycker att frågan är viktig i år, jämfört med 2016”, säger Erik Lindham, Informationschef på Ford Sverige.
Undersökningsresultat: Att dela ratten mer jämställt är viktigt
- 2016: 23 %
- 2017: 38 %
Att dela mer jämlikt på körningen har flera fördelar. Statistik visar att kvinnor i genomsnitt orsakar färre olyckor i trafiken än män[1]. Manliga förare löper tre gånger så hög risk att vara inblandade i en trafikolycka med dödlig utgång, jämfört med kvinnor[2]. Ett mer jämlikt körmönster skapar också mer utvilade och erfarna förare, och bryter stereotypa könsmönster hos den yngre generationen som växer upp.
Beteendet halkar efter
Undersökningen bekräftar att jämställdhet är en fråga som står högt på dagordningen för svenskarna; hela 91 procent uppger att man anser att jämställdhet är viktigt. Men trots den generella enigheten om betydelsen av jämställdhet och den ökade medvetenhet om fördelarna med jämställdhet i bilen, halkar beteendet fortfarande efter. Endast 15 procent av svenskarna delar lika på körningen. Därför kommer årets folkbildningskampanj att fokusera på att få fler svenskar att ändra sitt beteende bakom ratten.
Fokus på våra vanor
För att nå framgång med att förändra beteendet bakom ratten har organisationerna bakom initiativet Dela Ratten tagit fram statistik kring hur svenskar generellt tänker kring beteendeförändring och kommer under hösten genomföra en rad kampanjer som uppmärksammar det.
”Undersökningsresultatet bjuder på många spännande insikter kring hur svenskar ser på sina vanor och beteendemönster,” säger Erik Lindham. ”Bland annat ser vi att svenskar är mer benägna att byta plats i tv-soffan än sida i sängen. Utifrån detta vill vi få igång en diskussion kring vad som krävs för att vi ska utmana våra invanda platser i bilen och mer jämställt dela tiden bakom ratten.”
Initiativet har också tagit hjälp av den senaste forskningen inom beteendeförändringar. En av de ledande forskarna på området, Sofia Bunke vid Lunds Universitet, säger så här:
”Det vi ser här är det vi kallar för ett gap mellan intention och beteende; det finns en positiv intention men det är svårare att få till en beteendeförändring. Vi är vanemänniskor och känner oss trygga i mönster och rutiner. För att öka sannolikheten för att uppnå ett önskat beteende, måste vi verkligen bestämma oss. Det är centralt att ha en plan för när eller var vi byter plats i bilen. Om vi har förmågan att genomföra förändringen samt förutser möjliga svårigheter och vägar att bemästra dessa blir det lättare att lyckas” säger Sofia Bunke, universitetslektor vid institutionen för psykologi vid Lunds Universitet.
Sammanfattning fakta från Sifo-undersökningen 2017:
- 38 % anser att det är viktigt att dela lika på körningen
- 91 % av svenskar tycker att jämställdhet är viktigt
- Endast 15 % av svenska par delar helt lika på körningen
- 16 % av män och kvinnor gillar att byta plats och sova på en annan sida i sängen än den normalt brukar sova på
- Bland de som anser att man mår bra av att bryta vanor säger 57,3 % att de är benägna att dela på körningen.
- 49 % av alla respondenter tror att trafiksäkerheten skulle öka om män och kvinnor delade mer lika på körningen
- Yngre är mer benägna att bryta mönster än äldre. 58 % i åldrarna 16–34 uppger att de delar på körningen när de åker bil med sin partner, vilket kan jämföras med 44 % i åldrarna 56–79 år.*
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login