Fler personer över 65 år avstår från tandvård på grund av kostnaden

By on 19 mars, 2022
Arkivbild

Andelen personer i åldern 65 år och äldre som avstår från tandvård på grund av kostnaden har ökat i Sverige. Det är också vanligare att personer med utländsk bakgrund i samma åldersgrupp avstår från tandvård än personer med svensk bakgrund. Det visar en internationell undersökning, International Health Policy Survey, vars svenska resultat presenteras av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i dag.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har genomfört den svenska delen i under­sökningen av hur befolkningen i åldersgruppen 65 år och äldre i Sverige anser att hälso- och sjukvården fungerar, och jämfört med svaren från befolkningen i tio andra länder.  

Resultaten visar samma generella bild som i tidigare undersökningar: I internationell jämförelse har Sverige långa väntetider till vård som inte är akut och det finns brister i vårdens samordning.

Resultaten visar också att andelen personer i Sverige som avstår från tandvård på grund av avgifter har ökat i gruppen 65 år och äldre, från 7 procent till 11 procent, sedan samma undersökning gjordes 2017. Det är också vanligare att personer med utländsk bakgrund i samma åldersgrupp avstår tandvård på grund av avgiften, jämfört med personer med svensk bakgrund.

– Vi ser att allt fler personer över 65 år avstår från tandvård på grund av kostnaden. Vi vet att det finns ett samband mellan god munhälsa och övrig hälsa, och det är viktigt att man nu undersöker vad den här ökningen beror på, säger Peter Nilsson, projektledare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

På vissa områden har det skett förbättringar sedan 2017 – andelen över 65 år som uppger att de har en fast vårdkontakt har ökat med 8 procent, och patienter med kroniska sjukdomar upplever att de får bättre stöd. Samtidigt är Sverige fortfarande det land i jämförelsen som har lägst andel med fast vårdkontakt.

Undersökningen genomfördes under våren 2021. Det är möjligt att covid-19-pandemin har försvagat eller förstärkt förändringar, men det finns inga tecken på att svarsfrekvensen har påverkats.

Rapporten Vården ur befolkningens perspektiv, 65 år och äldre. International Health Policy Survey (IHP) 2021 finns att läsa och ladda ner på www.vardanalys.se.

Om undersökningen

Den svenska delen av enkätundersökningen har genomförts av SCB på uppdrag av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Cirka 3 000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 65 år och äldre svarade på den svenska delen av undersökningen. Förutom Sverige ingår Australien, Frankrike, Kanada, Norge, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA i studien.

Studien International Health Policy Survey (IHP) genomförs årligen i samarbete med den amerikanska stiftelsen The Commonwealth Fund. Myndigheten för vård och omsorgsanalys har på regeringens uppdrag genomfört den svenska delen av undersökningen sedan 2014.

Om Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Vård- och omsorgsanalys följer upp och analyserar hälso- och sjukvården, tandvården och omsorgen ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv. Vårt arbete ska bidra till att förbättra och effektivisera vården, tandvården och omsorgen samt stärka patienternas och brukarnas ställning.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

You must be logged in to post a comment Login